Vaata, mida leidis esimene pikaajaline uuring e-sigarettide kohta

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Uuring keskendus inimestele, kes kasutasid e-sigaretis nikotiini ning on võimalik, et osad kasutasid ka THCd sisaldanud tooteid.
Uuring keskendus inimestele, kes kasutasid e-sigaretis nikotiini ning on võimalik, et osad kasutasid ka THCd sisaldanud tooteid. Foto: Shutterstock

E-sigarettide kasutamine võib kopse võrdlemisi kiiresti kahjustada, suurendada astma ja bronhiidi riski.

Esimene pikaajaline uuring vaatas elektrooniliste sigarettide kasutamise pikaajalist mõju tervisele ja leidis, et seadmed suurendavad krooniliste kopsuhaiguste riski, selgus ajakirjas American Journal of Preventive Medicine avaldatud uuring, vahendab NBC News

Uuringus osales 32 000 USA täiskasvanut, kel ei olnud uuringu algul 2013. aastal mingeid kopsuhaiguse märke. 2016. aastaks leiti, et e-sigarette kasutanud inimestel tekkis krooniline kopsuhaigus, näiteks astma, bronhiit või emfüseem palju tõenäolisemalt kui mittekasutajatel.

Uuring keskendus inimestele, kes kasutasid e-sigaretis nikotiini ning on võimalik, et osad kasutasid ka THCd sisaldanud tooteid, rääkis uuringu autor California ülikooli teadlane Stanton Glantz. Neil, kes suitsetasid tavalisi sigarette, oli krooniliste kopsuhaiguste tekkerisk suurem kui e-sigarettidega tarbijatel. Uuring leidis aga, et paljud suitsetajad, kes proovisid e-sigarette, kasutasid lõpuks paralleelselt ka sigarette.   

Enamik täiskasvanuid, kes kasutavad e-sigarette, jätkavad suitsetamist, ütles Glantz. Sellega kahekordistavad nad teadlaste sõnul riske tervisele. E-sigarettide ja tavaliste sigarettide kombineerimine kolmekordistas krooniliste kopsuhaiguste tekkeriski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles