Need on 2019. aasta kõige ohtlikumad tervisemüüdid (1)

PM Tervis
Copy
2019. aastal levisid sellised ohtlikud tervisemüüdid.
2019. aastal levisid sellised ohtlikud tervisemüüdid. Foto: Shutterstock

Igal aastal levivad meedias uued tervisetrendid, mis võivad teha rohkem kahju kui kasu. Teadlased reastasid 2019. aasta kõige ohtlikumad tervisetrendid, millega ei tasuks kaasa minna.

  • Müüt: aktiveeritud süsi aitab kehal mürkainetest vabaneda. Aktiveeritud sütt on meditsiinis kaua kasutatud, sest see aitab ravida mürgistusi, kuna süsi seob mürkaineid ja uimasteid, nii et need ei jõua vereringesse. Sellest hoolimata ei tohiks seda ilma arsti soovituseta kasutada, sest aktiveeritud süsi takistab samal moel vitamiinidel omandumast ning võib vähendada teatud ravimite toimet. Näiteks võib aktiveeritud süsi vähendada hormonaalsete rasestumisvastaste vahendite toimet.
  • Müüt: karnivooridieet parandab vaimset tervist ja aitab saavutada normaalkaalu. Lihadieeti on muuhulgas propageerinud kuulus psühholoogiaprofessor Jordan Peterson, kelle sõnul aitab ainult lihast, soolast ja veest toitumine depressiooni ja autoimmuunhaiguste vastu. Tegelikult puudub sellisel toitumisel teaduslik alus ning see on tervisele ohtlik. Lihadieet on piiravam versioon ketodieedist, mille puhul on keelatud kõik süsivesikud, sh puu- ja juurviljad ning teraviljad. Teadlased hoiatavad, et lihas ja piimas leiduvad rasvad suurendavad oluliselt vähi ja südamehaiguste riski. Seetõttu ei tasu liha tarbimisega liiale minna. Organism vajab toimimiseks süsiveiskuid, kiudaineid ja mitmeid vitamiine ja mineraale, mida lihas ei leidu. Lisaks on teadlased juba aastaid soovitanud inimestel liha – eriti punase ja töödeldud liha – tarbimist vähendada, sest see suurendab vähi ja südamehaiguste riski.
  • Müüt: MMS ravib vähki ja autismi. MMSi väidetavatel kasuteguritel puudub igasugune teaduslik alus. Tegemist on tööstuses kasutatava desinfitseerimisvahendiga, mille suukaudne manustamine võib põhjustada jäädavaid tervisekahjustusi. MMS võib põhjustada neerupuudulikkust ja maksakahjustusi ning selle manustamine lastele on ebaseaduslik. Foorumites leviva info põhjal hävitab MMS organismis ainult patogeenid, jättes terved koed kahjustamata. Ometi on mürgistuse sümptomiteks lisaks oksendamisele, madalale vererõhule ja seedehäiretele ka maksakahjustus ja tugevad valud. MMSi pooldajate sõnul on mürgistuse sümptomid hoopis märk sellest, et aine toimib.
  • Müüt: vagiina aurutamine värskendab ja noorendab intiimpiirkonda. Trendi propageerijate sõnul puhastab kuum aur põhjalikult suguelundkonda ning pinguldab tupeseinu. Tegelikult võib intiimpiirkonna aurutamine põhjustada tupeseent, erinevaid infektsioone ja põletushaavu. 2019. aasta juunis sattus haiglasse 62-aastane naine, kes üritas oma intiimpiirkonda aurutada ning sai selle tagajärjel teise astme põletused. Naiste intiimpiirkond on isepuhastuv, mis tähendab, et seda ei ole vaja sügavuti endal puhastada.
  • Müüt: tuulerõugepeod on hea alternatiiv vaktsiinidele. Mitmed lapsevanemad viivad oma lapsed meelega haigustekitajatega kontakti, et lapsed haiguse varakult läbi põeksid ning neil tekiks immuunsus. Trendi lähtekoht on see, et enamik inimesi, kes varajases eas tuulerõuged läbi põevad, on ülejäänud eluks haiguse eest kaitstud. Tegelikkuses ei anna haiguse läbipõdemine täit immuunsust ning ei ole võimalik ette teada, kui raskelt mõni laps selle haiguse läbi põeb. Parim viis oma lapse tervise kaitsmiseks on vaktsineerimine, sest nii viiakse lapse organismi haigustekitajad surnud või nõrgestatud kujul ja laps ei pea immuunsuse saavutamiseks haigust raskel kujul läbi põdema.
  • Müüt: e-sigaretid on turvaline alternatiiv suitsetamisele. E-sigarettide suitsetamine on põhjustanud mitmeid surmajuhtumeid ja sadu haigestumisi. Teadusuuringutest on selgunud, et e-sigaretid võivad põhjustada kopsukahjustusi ning komplikatsioone. E-sigaretid ei pruugi olla sama kahjulikud kui tavasigaretid, kuid kindlasti ei ole tegemist ohutu alternatiiviga. Samuti leiti hiljutise uuringu käigus, et e-sigarettide trend on suurendanud tubakatoodete tarbimist teismeliste seas – nimelt on viimaste uuringute järgi 78 protsenti Ameerika teismelistest e-sigarette proovinud.
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles