Kuidas ennetada libedal ajal kukkumist? (1)

PM Tervis
Copy
Talviti on kukkumise oht märksa suurem.
Talviti on kukkumise oht märksa suurem. Foto: Shutterstock

Tervise Arengu Instituudi andmetel moodustab kukkumine 13 protsenti vigastustest, mis lõppevad surmaga. Mehed kukuvad veidi üle kahe korra rohkem kui naised ning kukkumise tagajärjel sureb aastas ligi 100 inimest.

70 protsendil juhtudest kukub inimene oma kodus ning kõige sagedasem kukkumisega kaasnev trauma on luumurd. Talvise pimeda ja libedaga suureneb libastumise ja komistamise risk oluliselt ka välitingimustes ning seepärast tuleb vigastuste vältimiseks rohkem vaeva näha.

Kõige olulisem on teha regulaarselt trenni, et luud, liigesed ja lihased oleksid heas vormis ning kukkumise risk oleks väiksem. Teadlased on teinud kindlaks, et raskustega treenimine aitab hoida luutihedust, mis vähendab kukkudes luumurdude riski ning parandab inimese füüsilist võimekust. Samuti on oluline treenida kerelihaseid, jalalihaseid ja tasakaalulihaseid, et inimene libedal pinnal paremini püsti püsiks. Häid harjutusi tasakaalu treenimiseks leiad siit ja siit.

Samuti on oluline käia regulaarselt nägemis- ja kuulmiskontrollis, et vajadusel hankida kas kuuldeaparaat või prillid, mis võimaldavad inimesel end ümbritsevas keskkonnas kindlamalt tunda. Kindlasti tuleb välja selgitada, kas mõned tarbitavad ravimid võivad põhjustada pearinglust, nõrkust või tasakaaluhäireid. Talviti tuleks eelistada kummist tallaga jalanõusid, et vähendada libastumise ohtu.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles