Kohvi valmistamise meetodist võib oleneda selle kasu tervisele

PM Tervis
Copy
Filtreeritud kohvi joomine kaitses uuringu järgi teist tüüpi diabeedi eest.
Filtreeritud kohvi joomine kaitses uuringu järgi teist tüüpi diabeedi eest. Foto: Shutterstock

Ajakirjas Internal Medicine avaldatud uuringus näidati, et kohvi valmistamise meetod mõjutab joogi mõju tervisele.

Chalmersi tehnikaülikooli ja Rootsi Umea ülikooli teadlased leidsid, et kohv võib vähendada teise tüübi diabeedi riski, kuid seos kehtib vaid filtreeritud kohvi puhul, vahendab Gulf News

Teadlased kasutasid filtreeritud ja keedetud kohvi erinevuste uurimiseks uudset meetodit. Uurijad tuvastasid katseisikute veres spetsiaalsed molekulid ehk biomarkerid, mis viitasid joodud kohvi tüübile. Neid biomarkereid kasutati teise tüübi diabeedi riski väljaarvutamiseks.

Tulemused näitasid selgelt, et filtreeritud kohvil on positiivne mõju teise tüübi diabeedi riski vähendamiseks. Keedetud kohvil sellist mõju aga ei nähtud. Biomarkerite abiga suutsid teadlased näidata, et kaks kuni kolm tassi filtreeritud kohvi päevas vähendas teise tüübi diabeedi riski 60 protsenti. Seda võrdluses inimeste riskiga, kes jõid vähem kui ühe tassi päevas. Keedetud kohvi tarbimisel ei nähtud uuringus diabeedi riskile mingit mõju.

Teadlased kasutasid metaboomikat, mille abil saab näha, kuidas eri toidud ja joogid inimese ainevahetusele ja haiguste riskile mõjuvad. Metaboomika uurib süstemaatiliselt unikaalseid keemilisi jälgi, mis rakuprotsessid maha jätavad.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles