Kuidas vältida jõulude ajal terviseprobleeme?

PM Tervis
Copy
Jõulud
Jõulud Foto: Pexels

Terviseamet soovitab saabuvate pikkade pühade ajal enda ja oma lähedaste tervist jälgida ning veenduda selles, et kroonilistel haigetel oleksid tarvilikud ravimivarud jõulude ja aastavahetuse ajal olemas.

Terviseameti erakorralise meditsiini osakonna kiirabi peaspetsialisti Kalev Pahla sõnul peaks kroonilised haiged ja nende lähedased enne pühi kindlasti kontrollima, et pühadeks on kõik vajalikud ravimid olemas. Kui sõidate mitmeks päevaks kodust kaugemale külla, ärge unustage ravimeid kaasa võtta. «Nii haiglate erakorralise meditsiini osakonnad kui ka riigi 102 kiirabibrigaadi töötavad pühadest hoolimata tavapärase töökorralduse alusel, kuid nende poole tuleks abi saamiseks pöörduda tõsise häda korral,» ütles Pahla.

Kiirabi töö on pühade paiku mõnikord keerulisem, sest terviserike võib tabada inimest ka väljaspool kodu - näiteks renditud maakohas, kus külalisena viibivatel inimestel võib olla raskusi häirekeskusele oma asukoha teatamisega. Seega tuleks endale kindlasti selgeks teha nii asula, küla kui talu nimi, kus plaanite pikemalt peatuda – nii saate vajadusel häirekeskust oma asukohast täpselt teavitada.

«Loomulikult kehtivad ka tavapärased nõuanded - ärge sööge üle ning ärge liialdage alkoholiga ning vältige korraga rohke rasvase või magusa toidu söömist. Jälgige kindlasti ka lapsi selles osas,» ütles Pahla. Mingil juhul ei tohi tarbida tundmatu päritoluga alkohoolseid jooke. Samuti ärge istuge kunagi autosse, kui teate või märkate, et autot juhtima asuv isik on alkoholi tarvitanud. Väljas viibides ärge jätke joobunud kaaslast kunagi omapead. Hoolitsege, et kõik jõuaksid turvaliselt ruumi või peopaika tagasi.

Kiirabi ja haiglate erakorralise meditsiini osakonna töökoormust mõjutavad erinevate viirushaiguste, näiteks gripi levik, pühade ajal juhtunud õnnetused ning sel aastal ka tõsisasi, et perearstikeskused on pühade ja nendele eelnevate puhkepäevade tõttu mitu päeva järjest suletud.

Kui vajate enda või lähedase inimese haigestumise korral nõu, helistage perearsti nõuandetelefonile 1220 (vastab 24 tundi ööpäevas). Ootamatult tekkinud terviserikke, trauma või muu kiiret sekkumist vajava õnnetusjuhtumi korral helistage hädaabi numbrile 112.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles