Teadlased töötasid välja uue rasestumisvastase tableti, mida peab võtma vaid kord kuus

PM Tervis
Copy
Uue ravimi mõju kestab neli nädalat.
Uue ravimi mõju kestab neli nädalat. Foto: Shutterstock

Uuringutest on selgunud, et igal aastal jääb üheksa protsenti hormonaalseid rasestumisvastaseid tablette tarbivatest naistest rasedaks, sest unustavad tableti iga päev samal ajal võtta. Teadlased töötasid välja uue ravimi, mida tuleb võtta vaid kord kuus.

Tähekujulisest tabletist vabaneb levonorgestreeli ehk toimeainet tervelt neli nädalat, mis tähendab, et ravimit tuleb tarbida vaid kord kuus. Teadlased usuvad, et see on üks põhjus, miks ravim naiste seas populaarseks muutub. 

Tablett koosneb kuuest sektorist, mis sisaldavad polümeermaterjaliga ümbritsetud väikeseid eraldatud levonorgestreeli annuseid. Need imenduvad järk-järgult nelja nädala jooksul, sest polümeer laguneb seedimises aeglaselt, mis tagab selle, et toimeaine jõuab ühtlaselt vereringesse. Neelamisel on kapsel ümmargune, kuid avaneb kõhus tähekujuliseks ega liigu oma suuruse tõttu seedimises edasi enne, kui toimeaine on täielikult imendunud.

Praegu korraldatakse veel katseid, et kontrollida erinevate kemikaalide mõju ravimi toime kestvusele, kuid senised katsed on olnud edukad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles