Nipp teadlastelt: enne magama minemist peaks sööma seda toitu ainevahetuse kiirendamiseks

PM Tervis
Copy
Valgurikkad toidud aitavad ainevahetust turgutada.
Valgurikkad toidud aitavad ainevahetust turgutada. Foto: Pexels

Levinud näpunäited ainevahetuse kiirendamiseks on näinud ette hommikul vee joomist ja vürtsikamate toitude söömist. Nüüd on lisandunud nimekirja teadlaste poolt heaks kiidetud uus nipp.

Teadusajakirjas British Journal of Nutrition avaldatud värske uuringu tulemustest selgub, et loomulik viis ainevahetuse kiirendamiseks on valkude, näiteks kodujuustu tarbimine enne magamaminekut.

Et teha kindlaks, kas valgu tarbimine mõjutab vahetult nii ainevahetuse kiirust kui ka lihaste taastumist, andsid Florida ülikooli toitumis-, toidu- ja liikumisteaduste dotsent Michael Ormsbee ning õhuväe teadustöötaja Samantha Leyh naissoost osalejatele kodujuustu, kaseiini valgulisandit või platseebot umbes 30–60 minutit enne magamaminekut.

Osalejate puhkeaja energiakulu mõõdeti enne magamaminekut ja ärgates. Tulemustest selgus, et 30 grammi valgu tarbimine umbes 30 minutit enne magamaminekut avaldab positiivset mõju lihastele, ainevahetusele ja üldisele tervislikule seisundile. Samuti jõuti järeldusele, et valgurikkad toidud (näiteks kodujuust) toimivad sama hästi kui valgulisand, näiteks valgupulbriga smuuti.

Teisedki eksperdid on olnud päri, et üks parimaid viise ainevahetuse loomulikuks parandamiseks on süüa rohkem valku ja tervislikke rasvu ning teha rohkem jõutreeningut.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles