Proviisor õpetab, kuidas saada lahti tüütust köhast

PM Tervis
Copy
Koroonaviirus levib kopsudes aeglaselt ja kopsude enda immuunrakkude abil.
Koroonaviirus levib kopsudes aeglaselt ja kopsude enda immuunrakkude abil. Foto: Shutterstock

Köha võib puhastada hingamisteid sissehingatud ärritavatest osakestest, nagu õhus lendlevad tolmuosakesed, kemikaalid, sigaretisuits, erinevad viirused või bakterid, nohu või mingi põletik, räägib Apotheka proviisor Merle Niglas.

«Enamasti põhjustavad köha ülemiste hingamisteede viirusnakkused. Sellisel juhul on köha lihtsalt üks haigustunnus nohu, kurguvaevuste ning teiste sümptomite kõrval,» ütleb Niglas. Harvem põhjustavad köha bronhiit, bakteriaalsed infektsioonid, muud kopsuhaigused ja kroonilise kopsuhaiguse ägenemine. Infektsioonijärgne köha võib proviisori sõnul kesta mitu kuud.

Igal juhul on oluline pöörduda kauakestva köha korral arsti poole, et selgitada välja selle põhjus.

«Kuna köha on organismi kaitsereaktsioon, pole köha pärssimine üldiselt soovitatav, sest siis jääb röga hingamisteedesse ning haiguse kulg võib olla raskem. Kindlasti peaks jälgima, et ei võetaks samal ajal rögalahtistit ja köhapärssijat, muidu sekreet veeldatakse, aga pärsitud köharefleksi tõttu seda välja ei köhita,» juhib proviisor tähelepanu.

«Kui aga tugev köha segab öist und – või näiteks teatrikülastust – võib erandkorras kasutada köha pärssivat ravimit. Seda võib kasutada ka paranemisfaasis, kui röga enam ei teki aga köhaärritus püsib.»

Köhapärssijaid (dekstrometorfaan, okseladiin, kodeiin) kasutatakse ainult mitteproduktiivse ehk kuiva, ilma rögata köha korral täiskasvanutel, lastele ei ole sellised ravimid soovitatavad.

«Kuiva köha korral sobivad väga hästi ka taimsed pehmendavad ravimtaimede – näiteks raudrohu, teelehe, kassinaeri, salvei, altee – baasil tehtud preparaadid. Köha aitavad leevendada ka eeterlikud õlid, näiteks eukalüpti või piparmündiõli, mis mõjuvad hingamisteid niisutavalt ja lõõgastavalt, köhaärritust vähendavalt,» jagab proviisor näpunäiteid.

Tihti kaasneb köhaga ka kurguvalu, mille vastu leiab apteegist erinevaid pihusteid ja imemistablette.

Produktiivse ehk rögaeritusega köha korral kasutatakse rögalahtisteid, mis aitavad kaasa tihke sekreedi veeldumisele, mille tagajärjel see imendub kiiremini ja seda on kergem välja köhida. Rögalahtisti tarvitamisel peaks proviisori sõnul olema järjepidev, tarvitades seda olenevalt ravimist isegi kuni viis korda päevas. «Äärmiselt oluline on rohke vedeliku tarvitamine.

Sitke sekreedi vedelamaks muutmiseks sobivad täiskasvanutele ambroksooli, atsetüültsüsteiini, guaifenesiini sisaldavad käsimüügiravimid, kuid ka looduslikud preparaadid, mis sisaldavad kas luuderohtu, nurmenukku, aed- ja nõmmliivateed, paiselehte, islandi käokõrva, lagritsat, mürtooli või taruvaiku.»

Alla 2-aastastele lastele pole soovitavad ka rögalahtistavad preparaadid, kuna võivad põhjustada sekreedi kogunemist hingamisteedesse, mida laps veel ei suuda välja köhida. Võimalusel tuleb teha inhalatsiooni füsioloogilise lahusega, kuna see niisutab limaskesta ja leevendab põletikku. Eeterlike õlide aurud on lastele ja rasedatele ebasobivad.

«Kui köhaga kaasneb kõrge palavik, mis ei allu palavikku langetavatele ravimitele, esineb hingamisraskusi või on hingamine vilistav, tuleb kindlasti pöörduda arsti poole,» rõhutab proviisor.

Immuunsuse turgutamiseks tasub süüa tervislikult ja võib juurde tarvitada vitamiine.

Krooniline köha võib olla põhjustatud:

  • suitsetamisest;
  • gastroösofageaalsest reflukshaigusest;
  • astmast;
  • mõnest ravimist (nt AKE inhibiitorid);
  • laste krooniline köha on kõige sagedamini põhjustatud astmast;
  • kroonilise köha vähem levinud põhjused täiskasvanutel on tuberkuloos (tuberkuloos), kopsu seeninfektsioonid ja kopsuvähk.

Millal pöörduda arsti poole?

Kui köha on kestnud kolm nädalat, on mõistlik külastada arsti.

Muud põhjused arsti poole pöördumiseks on järgmised:

  • Köha süveneb;
  • Kaela piirkonnas on turseid või tükke;
  • Kaalukaotus;
  • Tugev köha;
  • Neelamisraskused;
  • Hääle püsivad muutused;
  • Vere köhimine;
  • Hingamisraskused;
  • Valu rinnus;
  • Palavik, mis ei alane.

Diagnoosimine

Kui arst otsustab, et köha on põhjustatud külmetusest või gripist, soovitatakse üldjuhul puhata, juua palju vedelikke ja lasta sellel kulgeda. Enamikul juhtudel taandub selline köha 1–2 nädala pärast.

Enam kui paar nädalat kestev viirusnakkuse põhjustatud köha nõuab tõenäoliselt arstiabi.

Arst võib määrata mõned diagnostilised testid, näiteks rindkere röntgen; saata proovi laborisse analüüsimiseks, et teha kindlaks, mis nakkuse põhjustab.

Ravi

Ravimeetodid on peamiselt suunatud patsiendi enesetunde parandamisele ja sümptomite leevendamisele.

  • Mesi — katab kurgu ja vähendab sellega ärritust ja köha.
  • Köhapärssijad — need pärsivad köharefleksi ja on tavaliselt ette nähtud ainult kuiva köha korral. Siia hulka kuuluvad näiteks dekstrometorfaan, kodeiin ja antihistamiinikumid.
  • Rögalahtistid — need aitavad kaasa hingetoru, bronhide ja kopsude lima toomisele. Näitena võib tuua atsetüültsüsteiini, guaifenesiini, ambroksooli, mis vedeldavad lima ja rahustavad ärritunud hingamisteid, aidates neid puhastada

Köharavimid on saadaval nii apteegi käsimüügis kui ka netiapteegis. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles