EMO juht avaldab, millise ohtliku tervisehäda võib põhjustada liigne söömine koos napsitamisega

PM Tervis
Copy
Alkoholi ja toiduga üle pingutamine võib kaasa tuua südame rütmihäired, mis kõige halvemal juhul võivad viia trombide tekke ja insuldini, ehkki selle tõenäosus on õnneks madal. Halvemat enesetunnet võivad need aga põhjustada sellegipoolest.
Alkoholi ja toiduga üle pingutamine võib kaasa tuua südame rütmihäired, mis kõige halvemal juhul võivad viia trombide tekke ja insuldini, ehkki selle tõenäosus on õnneks madal. Halvemat enesetunnet võivad need aga põhjustada sellegipoolest. Foto: Shutterstock

Pikkade pühade puhul on oht pikalt liialdada alkoholiga ja selle tulemusena võivad juhtuda tõsised traumad, ütleb Ida-Tallinna Keskhaigla erakorralise meditsiinikeskuse juhataja Märt Põlluveer.

Tema sõnul ei ole pühadeaegse südame sündroomi Eestis mõistena kasutusel, kuid maailmas on täheldatud, et pühade ajal tekivad südamerütmihäired alkoholi liigtarvitamise tagajärjel. «Kui juua palju alkoholi, süüa hapukapsast kõvasti peale, siis kõht ägiseb ja alkohol põhjustab südamerütmihäired. Mõõdukus on voorus,» paneb Põlluveer inimestele südamele.

Jõulud EMO-s ei erine argipäevadest, kuid täheldada võib muretsevate sugulaste poolt kohale toodavate vanurite suuremat hulka, tihti tuuakse neid igaks juhuks kontrolli. «EMO on valmis erakorralist abi andma 24/7, aga igaks juhuks pöördumine ei ole vajalik. Soovitan pigem pakkuda eakale emotsionaalset tuge, mitte tuua EMOsse. Kui on mingi tervisemure, soovitan pöörduda esmalt perearstile või helistada perearsti telefoniliinile. Veetke pühad koos oma eaka lähedasega, ärge tooge teda igakss juhuks EMO. Vanainimesel on lähedastega palju mõnusam olla pühade ajal kodus kui EMOs järjekorras istuda,» räägib dr Põlluveer.

Aastavahetuse saabudes saavad EMO-s aktuaalseks ilutulestiku laskmisega seotud vigastused. «Pikaaegse arstikogemuse põhjal võib öelda, et kahe silmaga on lihtsam elada kui ühega. Seega peaks pürotehnika kasutamisel kasutama kaitseprille ja hoidma rakettidega ohutut distantsi, mida tootja on soovitanud. Mitte mingil juhul ärge laske ilutulestikku käest,» ütleb Põlluveer. «Soovin kõigile häid pühi ja toredat aastavahetust – uskuge mind, uude aastasse on palju mõnusam minna kahe, mitte ühe silmaga.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles