Viis toitu, mida vältida tervislikuma vererõhu ja südame heaks

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
DASH dieet sarnaneb Vahemere toitumisele.
DASH dieet sarnaneb Vahemere toitumisele. Foto: Shutterstock

4500 inimesega tehtud 13 aastat kestnud uuring jõudis üllatavale järeldusele. Dieet, mis aitab vererõhku kontrolli all hoida, võib ka alla 75-aastastel vähendada südamepuudulikkuse riski.

Ajakirjas Preventive Medicine avaldatud vaatlusuuring leidis, et inimesed, kelle toitumine sarnanes kõige enam DASH dieedile, alandasid oma südamepuudulikkuse, vahendab Market Watch

DASH on akronüüm inglisekeelsele nimele Dietary Approaches to Stop Hypertension, mis kujutavad endast toitumissoovitusi kõrgvererõhutõvega võitlemiseks. Vähesed uuringud on uurinud DASH dieedi mõju südamepuudulikkusele. Hiljutine uuring näitas aga, et dieedi jälgimine võib riski südamele vähendada peaaegu poole võrra.

Uuringus soovitatakse vähendada toidus viit asja: sool, punane liha, maiustused ja magustatud joogid, rasvased piimatooted ja alkohoolsed joogid. Soovitatakse süüa puuvilju, köögivilju, pähkleid, täistera, linnuliha, kala ja madala rasvasisaldusega piimatooteid. DASH dieet on sarnane Vahemere toitumisega, kuid sellega eemaldatakse toidulaualt ka alkohol ja täisrasvased piimatooted.

Veel mõned viisid tervislikuks toitumiseks: 

  • Aeglasemalt sööjad on harvemini ülekaalulised või haigestuvad metaboolsesse sündroomi. Rahulik söömine võib aidata vältida ülesöömist ning muuta toitude ja jookide tarbimise suhtes teadlikumaks.
  • Toitumisnõustajad soovitavad ka vältida väljas söömist ja näksimist. Mõlemal juhul on inimesel oma toidu üle niimoodi vähem kontrolli, sest restoranitoidus ning töödeldud toodetes sisaldub palju soola ning muidu aineid, mis kodus valmistades toidule lisamata jääks. Samuti on leitud, et inimesed söövad keskmiselt ühe restoranis söödud toidukorraga 200 kilokalorit rohkem kui kodus tehtud roaga.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles