Kas iseenda pulsi kõrvus kuulmise pärast peaks muret tundma?

PM Tervis
Copy
Kumin kõrvus võib olla tõsise terviseprobleemi sümptom
Kumin kõrvus võib olla tõsise terviseprobleemi sümptom Foto: Shutterstock

Tinnitus on heli, mida kuuldakse aeg-ajalt kas ühes või mõlemas kõrvas ning mõnikord võib heli olla südamega samas rütmis.

Kui inimene kuuleb kõrvades pulseerivat heli, mis sarnaneb pulsi või südamelöökidega, on tegemist pulseeriva tinnitusega. Üldjuhul läheb kõrvus kumisemine paari päeva või nädala jooksul iseenesest üle, kuid kui heli püsib, tuleb pöörduda arsti poole, sest tegemist võib olla ka tõsisema probleemiga.

Kumin kõrvus tekib siis, kui kaela ja pea piirkonnas on suurenenud verevool. Seda võib põhjustada näiteks konduktiivne kuulmiskahjustus, mis tekib infektsiooni, põletiku või keskkõrva kogunenud vedeliku tõttu. Kuna kuulmine on häiritud, muutuvad peasisesed helid, nagu hingamine, närimine ja verevool, valjemaks. Seetõttu võib inimene kuulda unearteri ja kaelaveeni verevoolu.

Verevoolu kuulmine kõrvades võib anda märku ka unearteri ummistustest. Kui veresoonte seintele tekivad ummistused, halveneb verevarustus ning organism võib selle parandamiseks suurendada verevoolu, mida võib paremini kuulda olla. Samuti võib ajutine või püsivalt kõrgem vererõhk tekitada kõrvus tuksumise tunde või heli. Nii ummistused kui ka kõrge vererõhk võivad viidata südamehaigustele ning seetõttu on oluline püsiva kaebusega kindlasti arsti poole pöörduda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles