Ootamatu põhjus, miks ilutulestik on tervisele ohtlik (8)

Lilian Laanepere
Copy
Ilutulestik on inimeste tervisele ohtlik.
Ilutulestik on inimeste tervisele ohtlik. Foto: Shutterstock

Ilutulestikus leidub mitmeid inimesele ohtlikke metalle ja ühendeid ning teadlased soovitavad ilutulestikust eemal hoida lapsed, vanainimesed, astmaatikud, südamehaigustega inimesed ning lemmikloomad.

Teadusuuringutest on selgunud, et ilutulestiku koostisosad on bioreaktiivsed ning mõjutavad inimese tervist, suurendades kopsuvähi, allergiate ja hingamisteede infektsioonide ohtu. Hispaania teadlased mõõtsid pärast riigipühadel lastud ilutulestikku üle 30 kemikaali sisaldust õhus. Tulemustest selgus, et õhus leidus ohtlikus koguses pliid, vaske, titaani, alumiiniumi, baariumi, rauatolmu, magneesiumi, strontsiumi, lämmastikoksiidi ja vääveldioksiidi.

Ilutulestikule annavad värvuse neile lisatud metallid, mis õhus koos suitsuga vabanevad. Metalliosakesed on piisavalt väikesed, et sattuda läbi hingamisteede vereringesse ning mõjutada inimeste tervist ja krooniliste haiguste riski. Lisaks haiguste riskile tekitab ilutulestik tugeva mürareostuse, mille tõttu on müra keskel viibivate inimeste vererõhk kõrgem ning stressihormooni sisaldus suurem.

Linnades elavad inimesed puutuvad iga päev kokku ohtlike kemikaalidega ning seetõttu soovitavad teadlased ilutulestikust tervise huvides loobuda. Teadlaste sõnul väärib rohkem tähelepanu ka erinevate ilutulestike koostis, sest eri kemikaalid võivad omavahel õhus reageerida ning nende mõju inimese tervisele on teadmata. Seepärast soovitatakse ilutulestiku ajal toas püsida või seda hoopis vältida.  

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles