Hanemaksapasteet on lisaks julmale tootmisprotsessile ka tervisele kahjulik

Lilian Laanepere
Copy
Hanemaksapasteet ei ole inimese tervisele hea.
Hanemaksapasteet ei ole inimese tervisele hea. Foto: Shutterstock

Delikatessiks peetud hanemaksapasteet ehk foie gras suurendab mitme haiguse riski ning teadlased soovitavad inimestel sellest loobuda. Lisaks on selle tootmisprotsess nii julm, et mitu riiki on selle keelustanud.

Prantsuse neurobioloogia teadlased korraldasid uuringu, millest selgus, et hanemaksapasteet suurendab amüloidoosi ehk valguainevahetushäire riski. Haiguse tagajärjel tekib organismis kudede pöördumatu kahjustus, sest erinevate organite ja kudede vahele koguneb liigses koguses valku.

Suurema osa hanemaksapasteedis sisalduvatest kaloritest moodustavad rasvad – 50 grammi hanemaksapasteeti sisaldab 85 milligrammi kolesterooli ning 25 grammi rasva. Üks McDonald’si hamburger sisaldab seevastu üheksa grammi rasva ning 25 milligrammi kolesterooli. Teadlased hoiatavad, et regulaarne tarbimine võib suurendada diabeedi, artriidi ja ateroskleroosi riski.

Samuti väärib tähelepanu asjaolu, et hanemaksapasteedi tootmise käigus asetatakse lindudele kurku metalltoru, mille kaudu neid sunniviisiliselt üle söödetakse. Linnud ei söö ise piisavalt, et nende maks rasvuks ning sellepärast on delikatessi tootmiseks vajalik nende regulaarne sundsöötmine.

Suurbritannia, Soome, Tšehhi, Taani, Saksamaa, Itaalia, Luksemburg, Norra, Poola, Türgi, Austraalia ja Argentiina ning mõned USA osariigid on hanemaksapasteedi keelustanud ning ka teised riigid on sinnapoole teel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles