Kolm lihtsat nippi, kuidas uuel aastal tervislikumalt toituda

Lilian Laanepere
Copy
Iga inimene saab oma tervise heaks palju ise ära teha.
Iga inimene saab oma tervise heaks palju ise ära teha. Foto: Shutterstock

Aasta algul on hea aeg mõelda toitumisele ning sellele, kuidas parandada elukvaliteeti ja vähendada krooniliste haiguste riski. Teadlased reastasid kolm lihtsat viisi, kuidas tervislikumalt toituda.

  1. Söö rohkem puu- ja juurvilju, sest nendes sisalduvad antioksüdandid, kiudained ja vitamiinid aitavad ennetada mitmeid kroonilisi haigusi nagu diabeet, südamehaigused, vähk ja dementsus. Puuviljades ja juurviljades sisalduvad kiudained aitavad hoida kõhu kauem täis, mis tähendab, et nende söömine aitab langetada kaalu. Selleks, et organism saaks normaalselt toimida, peaks sööma 400 grammi puuvilju päevas. Toitumisteadlased soovitavad süüa päeva jooksul einete vahel erinevaid puuvilju ning jälgida, et iga suurem toidukord sisaldaks piisavas koguses juurvilju.
  2. Söö nädalas vähemalt kolm korda kaunvilju, sest need aitavad pikendada eluiga ning parandada elu kvaliteeti. Teadusuuringutest on selgunud, et inimesed, kes söövad päevas 20 grammi kaunvilju elavad kaheksa protsenti kauem kui need, kes kaunvilju ei söö. Samuti on kindlaks tehtud, et iganädalane kaunviljade tarbimine vähendab südamehaiguste riski kuni 20 protsenti, sest kaunviljad aitavad hoida vererõhu normi piires ning hoiavad veresuhkru sisalduse stabiilsena. Kaunviljad nagu läätsed, kikerherned, oad ja herned on väga toitaineterikkad ning neis leidub rohkelt rauda, magneesiumi, tsinki, fosforit, kaaliumit ja valku.
  3. Hea viis oma toitumisharjumusi parandada on uute retseptide katsetamine. Selleks, et tervislik toit ei tunduks igav, võiks soetada erinevaid kokaraamatuid või jälgida internetis kokandusvideoid ning pakkuda kehale vaheldusrikast toitu. Selleks võib katsetada näiteks Kreeka, Mehhiko, India ja Jaapani toite, sest nende kultuuride toidud on teadlaste hinnangul ühed kõige tervislikumad.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles