Mida teha, et laps pööraselt süsti ei kardaks?

PM Tervis
Copy
Lapsega arstil käimine ei pea lõppema pisarates.
Lapsega arstil käimine ei pea lõppema pisarates. Foto: Shutterstock

Väikelastega tuleb sageli käia arstil vereproovi andmas või süsti saamas ning see võib olla beebile või väikelapsele hirmutav elamus. Selleks et nii väikelapsel kui emal läheks arstil käimine võimalikult valutult ja pingevabalt, saab last mitmel moel rahustada.

Vereproovid ja süstid käivad kiiresti ning lapsevanem saab palju teha, et lapse tähelepanu mujale juhtida või tema hirmu leevendada. Selleks võiks laps olla vanema süles nii, et laps on vanema nahaga kontaktis. See rahustab last ning võimendab turvatunnet, sest füüsilise kontakti toimel vabaneb organismis serotoniini ja oksütotsiini, mis aitavad lapsel end hästi tunda. Teine variant on anda lapsele protseduuri ajaks lutipudel, sest imemisel on samuti rahustav toime.

Lastele meeldib kuulda vanema häält, sest see aitab neil end turvaliselt tunda. Seepärast võiks protseduuri vältel lapsega rääkida ning üritada hoida silmsidet, et laps keskenduks vanema näole ega pööraks arstile ülearu tähelepanu. Kui protseduur on valmis, tõsta laps kohe sülle või astu arstist veidike eemale, et laps saaks aru, et valu on möödas ja ei kordu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles