T, 22.09.2020

Väga varane kokkupuude lehmapiimaga suurendab seda terviseriski

Varane lehmapiima tarbimine kasvatab toiduallergiate tekkimise riski.

FOTO: Shutterstock

Kokkupuude lehmapiimaga esimese kolme elupäeva jooksul näib suurendavat riski lehmapiima suhtes tundlikumaks muutumise ja toiduallergiate tekkeks, vahendab Med24.

Jaapanis korraldatud uuringus vaadeldi, kas kokkupuude suures koguses lehmapiimavalguga kohe pärast sündi, mil soolestiku mikroskoopiline koostis on alles hõre, võib vallandada seedetraktihaiguse enterokoliidi, suurendada sooleseina läbilaskvust ja toiduallergeenide imendumist ning seeläbi suurendada toiduallergiate riski hilisemas imikueas.

Aastatel 2013–2018 uuriti 330 vastsündinut, kel kõigil oli suur geneetiline eelsoodumus allergia kujunemiseks. Lapsed jagati vahetult pärast sündi saama kas rinnapiima koos aminohapetel põhineva toiteseguga või ilma selleta vähemalt kolme elupäeva jooksul või rinnapiima koos lehmapiimal tugineva piimaseguga esimesest elupäevast kuni viie kuu vanuseks saamiseni.

Uuringu esmane tulemus näitas tundlikkuse kasvamist lehmapiimavalgu suhtes 24 kuu vanuses. Teisesed tulemusnäitajad olid kiiret tüüpi ja anafülaktilised toiduallergiad lehmapiima, muna, nisu ja teiste toiduallergeenide suhtes.

Kiiret tüüpi toiduallergia avaldub sümptomiga vähemalt ühes järgnevatest organsüsteemidest: nahk, hingamisteed (vilistav hingamine), seedetrakt (oksendamine) või vereringe (teadvuse kaotus).

24 kuud kestnud jälgimisperioodi lõpuks oli lehmapiima suhtes allergiliseks muutunud 17 protsenti toidusegu saanud lastest ja 32 protsenti lehmapiima saanutest.