Ida-Tallinna keskhaiglas alustab tööd seljaravikeskus

PM Tervis
Copy
Seljavalu peetakse tavapäraseks vananemisilminguks.
Seljavalu peetakse tavapäraseks vananemisilminguks. Foto: Shutterstock

Veebruarist alustab Ida-Tallinna keskhaiglas tööd seljaravikeskus, kirjutab ITK Sõnumid. «Oleme jõudnud nii kaugele, et loome seljaravikeskuse, kus patsiendid, kes kirurgilist abi ei vaja, leiaksid koos taastusraviarstide, füsioterapeutide ja valuraviarstidega parimad võimalused,» ütles keskuse juhataja doktor Taavi Toomela.

Lülisambakeskus alustas ideega pakkuda seljahaigustega inimestele kirurgilist abi, kuid nüüd nähakse vajadust palju laiemalt. «Tänu sellele, et meie juurde on nii palju haigeid koondunud, näeme, et kirurgilist abi on vaja vaid väikesele osale inimestest – enamus vajab konservatiivset ravi. Just see grupp vajab seljaravikeskust,» rääkis doktor Rasmus Allikvee.

«Meie sõnum on, et suur osa patsientidest saavad elada normaalselt. Meil kõigil valutab vahel selg ja kui teil on selg kõver, siis ei pea käima kuskil rippumas või venitamas, vaid võib võtta rahulikult. Kui tekib mingi probleem, saab pöörduda seljaravikeskusesse ja vaatame üle, millist ravi vaja on. Kõik vanusegrupid on kaetud,» selgitas doktor Toomela.

Lülisambakirurgide sõnul on paljudel inimestel seljad kõverad, aga nad ei pruugi mitte kunagi sattuda arsti juurde. «Need inimesed vajavad haiguse kohta teavet, mitte hirmutamist, et on tõsine haigus. Tegelikult elab skolioosihaige samamoodi nagu teised, lihtsalt on väikesed eripärad. Ei pea muretsema,» ütles doktor Allikvee.

Ida-Tallinna keskhaiglas jagatakse haiged vastavalt kaebustele ja haigustele erinevate üksuste – seljaravikeskus, lülisambakirurgia polikliinik, skolioosikeskus – vahel. Seljahaigustega patsiendid suunatakse seljaravikeskusesse, kõverustega aga skolioosikeskusesse. «Neile, kellel kõverus ei tekita probleeme, anname teavet, kuidas käituda, kriitilistele haigetele teeme operatsioon,» selgitas doktor Toomela.

«Seljaravikeskuses hakkavad tööle füsioterapeudid ja arst, kes tegelevad haigetega ja nõustavad neid. See tähendab, et meie enda keskuses on kohapeal inimesed, kes nende küsimustega tegelevad. Vajadusel suunatakse seljaravikeskusest patsient lülisambakirurgi vastuvõtule ja seal planeeritakse vajaduse korral operatsioon,» rääkis Toomela.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles