Doonorilt uued käed saanud naine naudib elus taas pisiasju

PM Tervis
Copy
Aasta aega doonorkätega elanud naist rõõmustab üle kõige maailmas, et ta saab taas korralikult poega kallistada.
Aasta aega doonorkätega elanud naist rõõmustab üle kõige maailmas, et ta saab taas korralikult poega kallistada. Foto: Kuvatõmmis videost

Kohendada poja juukseid, teda kallistada ja hoida käest – just seda ongi täiuslikuks õnneks vaja 48-aastasele Corinne Huttonile, kellele siirati aasta eest käed.

Eelmise aasta jaanuaris lükati Hutton operatsioonisaali topeltsiirdamisele, mida ta oli oodanud juba rohkem kui viis aastat, hakates kartma, et seda ei pruugi juhtuda, vahendab BBC.

Hutton on esimene šotlane, kes läbis käte topeltsiirdamise ja ta tähistab nüüd oma käte «juubelit» – siirdamine andis talle iseseisvuse tagasi.

Naine leiab, et lihtsad asjad nagu ühised ettevõtmised pojaga muudavad ta kõige õnnelikumaks. «Emotsionaalsest küljest, et saan tema heaks teha asju – pakkida lõunat, pesta või triikida pesu,» räägib naine. «Kuid lisaks sellele, et saan hoida ta kätt, kohendada juukseid – pisiasjad, mis ei pruugi talle eriti põnevad olla, aga minu jaoks on need väga olulised.»

Naine kaotas käe- ja jalalabad pärast ägedat kopsupõletikku ja tekkinud sepsist, mis oleks ta peaaegu tapnud.

12-tunnine doonorkäte siirdamine läks suuremate viperusteta, aga pärast pidi naine rinda pistma ohtliku põletikuga. «Ma pean nüüd kogu elu kasutama immunosupressoreid. Alguses on annus tohutu ja puudub igasugune immuunsussüsteem. Nii et ma püüdsin kinni iga bakteri ja viiruse, ja sattusin esimese kuue kuu jooksul pidevalt tagasi haiglasse.»

Aasta teine pool läks aga aina ülesmäge. Uutesse kätesse on tekkinud mõnel määral tagasi tundlikkus. Naine suudab kompamise teel juba öelda, millise esemega on ta pihu all tegemist. Samuti hakkas ta uute kätega tundma külma ja sooja. Naine asus isegi taas autot juhtima.

Huttonit ootab küll veel ees vähemalt pool aastat füsioteraapiat, aga elu uute kätega näib vähemalt praegu tulevat helge.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles