Soomes on käsimüügiravimid kuni poole kallimad kui Eestis (1)

PM Tervis
Copy
Ravimid.
Ravimid. Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES

Eesti Apteekide Ühenduse (EAÜ) tehtud hinnaanalüüsist selgus, et Soomes on enam levinud käsimüügiravimid 30–50 protsenti kallimad kui Eestis.

EAÜ juhi Timo Danilovi sõnul selgus, et Soome apteegis on käsimüügiravimite hinnad oluliselt kõrgemad kui Eestis. «Võrdlesime kümmet enamlevinud käsimüügiravimit Eestis ja Soomes. Näiteks suukaudne Zyrteci lahus on Soome apteegis umbes 60 protsenti kallim kui Eestis (hind Eestis 4,28 ja Soomes 10,45). Samuti on oluliselt kallim laialtkasutatav Voltaren Emulgeli geel, mis Apotheka e-apteegis maksab 9,03, aga seevastu Yliopiston Online'i apteegis 19,73. Aspirini tabletid maksavad Eestis 3,05, Soomes aga 4,86,» tõi Danilov näiteid.

«Hinnaerinevuste põhjusi võib olla mitu, kuid on selge, et ravimihinnad Eestis on püsinud mõistlikul tasemel. Ravimite juurdehindlused on püsinud seejuures muutumatul kujul viimased 15 aastat,» nentis Timo Danilov.

Ravimihind kujuneb ravimitootja baashinna ja riigi poolt kehtestatud juurdehindluste koosmõjul. Ravimitootja mõjutab ravimihinda 73 protsenti, riik omakorda käibemaksu kaudu 9 protsenti, apteek saab Eestis lisada keskmiselt juurdehindlusena 13,7 protsenti ja hulgimüüja 4,3 protsenti.

Soomes on kehtestatud proviisorapteekide süsteem.

Hinnavõrdluse aluseks olid Apotheka netiapteegi ja Soome kolme e-apteegi, sh Yliopiston Online'i apteegi enamlevinud käsimüügiravimite hinnad.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles