Teadlased arvutasid välja, mitu aastat haigustevaba elu annab tervislik elustiil

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Vanusega käib kaasas mitmeid stereotüüpe.
Vanusega käib kaasas mitmeid stereotüüpe. Foto: Shutterstock

Naised võivad tänu tervislikele eluviisidele võita kümme ja mehed seitse aastat haigustevaba elu, leidis Briti teadusajakirjas avaldatud uuring.

Ajakirjas British Medical Journal avaldatud uuring leidis, et tervislik eluviis hoiab vähi, südameprobleemid ja teise tüübi diabeedi eemal aastakümne võrra, vahendab BBC News

Tervisliku elustiili alla käib regulaarne treening, vaid mõõdukas koguses alkoholi tarbimine, tervislik kehakaal, toitumine ning mittesuitsetamine. USA uuring põhineb 111 000 inimesel, kelle tervist jälgiti rohkem kui 20 aastat.

Uuringu peaautor, Harvardi rahvatervise kooli teadlane dr Frank Hu sõnas, et uuringutulemused toovad üldsusele positiivse sõnumi. Paremate elustiilivalikutega ei võideta mitte ainult eluaastaid, vaid kvaliteetset haigustevaba aega.

Milline on tervislik elustiil? 

50. eluaastaks küsiti uuringus osalejatelt, kas nad vastasid vähemalt neljale kriteeriumile viiest:

  • pole mitte kunagi suitsetanud
  • tervislik, tasakaalustatud toitumine
  • 30 minutit mõõdukat kuni jõulist treeningut iga päev
  • kehamassiindeks vahemikus 18,5-24,9
  • mitte rohkem alkoholi päevas kui üks väike klaas veini naiste või üks suur klaas õlut meeste puhul.

Naised, kes vastasid neljale kriteeriumile viiest, elasid keskmiselt veel 34 aastat ilma vähi, südamehaiguste ning teist tüüpi diabeedita. Seda oli enam kui kümme aastat rohkem, kui neil, kes tervisliku eluviisi kriteeriumitele ei vastanud.

«Tervislike» meeste puhul tähendas see 31 aastat haigusevaba elu, mis oli seitse aastat rohkem kui n-ö ebatervete eluviisidega meestel. Naiste suurem kasu tervislikest eluvalikutest võib olla seotud sellega, et naised elavad keskmiselt meestest kauem.

Haigusriski suurendab ülekaal ja suitsetamine 

Lisaks leiti, et mehed, kes suitsetasid rohkem kui 15 sigaretti päevas ja ülekaalulised naised ja mehed, kelle kehamassiindeks oli üle 30, elasid haigustevabalt kõige lühemat aega.

Mõned leiud olid tõesed mõlema soo puhul. Tervislik eluviis mitte ainult ei vähendanud vähi, südamehaiguste ja diabeediriski, vaid parandas igasuguste haiguste üle elamise võimalust. Teadlased keskendusid just nendele kolmele haiguse tüübile, sest tõved on tihedalt seotud inimese elustiiliga. Ülekaalulisus või rasvumine näiteks seostub 13 erinevat tüüpi vähiga. Nende hulgas on näiteks rinna-, soole-, maksa-, neeru- ja söögitoruvähk.

Suurbritannia vähiuuringute instituut arvutas välja, et neli vähki kümnest oleks elustiilimuutustega ennetatavad. Näiteks saab abi töödeldud liha söömise vähendamisest, kiudainete tarbimisest ja naha kaitsmisest päikese eest.

Tegu on suure vaatlusuuringuga, mistõttu ei saa täiesti kindlalt väita, et need elustiilitegurid olid vastutavad pikema haigustevaba elu eest. Küll aga prooviti arvesse võtta teisi faktoreid, mis tulemusi mõjutada võisid. Need olid näiteks perekondlik risk, etniline taust ja vanus. Samuti pidid uurijad lootma inimeste antud informatsioonile enda kohta, mis ei pruugi alati täpne olla. Suurem osa uuringus osalenud inimestest olid tervishoiutöötajad. Kokku osales uuringus 73 000 naist ja 38 000 meest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles