Loe, kuidas erinevad liberaalide ja konservatiivide emotsioonid (1)

PM Tervis
Copy
Poliitika mõjutab seda, kuidas inimesed emotsioone kogevad.
Poliitika mõjutab seda, kuidas inimesed emotsioone kogevad. Foto: Shutterstock

Ebaõigluste, julmuse ja petmise pealt nägemine kutsub inimestes esile emotsionaalse reaktsiooni, millega võib kaasneda suurenenud pulsisagedus, õhetavad põsed ja iiveldus. Teadlaste sõnul on võimalik, et see, milliseid füüsilisi tundmusi emotsioonid põhjustavad, sõltub inimese poliitilistest vaadetest.

Teadusuuringutest on selgunud, et konservatiivid ja liberaalid kogevad emotsioone erinevalt ja eri keha piirkondades. Tegemist on esimese uuringuga, mille käigus üritati kaardistada seda, kuidas ja millised emotsioonid inimest füüsiliselt mõjutavad ning kas inimese poliitiliste vaadete põhjal on võimalik ennustada, millises keha piirkonnas nad emotsiooni tunnevad. Emotsioonid võivad põhjustada pulsi tõusmist, iiveldust, seedeprobleeme, tuimust, värinaid ja pitsituse tunnet rinnus.

Uuringu käigus selgitati välja, millise emotsionaalse reaktsiooni kutsuvad esile hoolivuse, õigluse, kõlbelisuse, lojaalsuse ja autoriteediga seonduvad küsimused. Osalejatel tuli lugeda erinevaid lugusid moraalireeglite rikkumistest ning hinnata, kui väga loos juhtunu neid häiris. Samuti tuli neil märkida ära, millises keha piirkonnaga nad tekkinud emotsiooni seostasid. Selgus, et liberaalsemad inimesed tunnevad kõlbelisuse rikkumisi rindkere ja kubeme piirkonnas, konservatiivsemad inimesed aga pigem pea ja näo piirkonnas.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles