Hirm muudab inimesed konservatiivsemaks (1)

Lilian Laanepere
Copy
Hirm muudab konservatiivsed parteid populaarsemaks.
Hirm muudab konservatiivsed parteid populaarsemaks. Foto: Shutterstock

Aastaid kestnud uuringute tulemusel on selgunud, et kui inimesed tunnevad end ohustatuna või hirmul, muutuvad populaarsemaks konservatiivsed maailmavaated.

Londoni teadlased tegid kindlaks, et konservatiivsematel inimestel on aktiivsem amügdala ehk mandeltuum, mis reguleerib emotsionaalseid reaktsioone ning neil tekib negatiivsele stiimulile tugevam reaktsioon kui liberaalsetel inimestel.

2003. aastal korraldatud uuringus vaadeldi viie erineva riigi inimeste poliitilisi eelistusi ning leiti, et hirm suurendab konservatiivide osakaalu. Pärast 2001. aasta terrorirünnakut Ameerika Ühendriikides ilmnes riigis märkimisväärne konservatiivsuse kasv – toetati kõrgeid kaitsekulutusi ning George W. Bushi.

Samuti leiti 2012. aastal korraldatud katses, et konservatiivid keskenduvad suurema tõenäosusega negatiivsele ning liberaalid positiivsele. Katses osalenutel paluti vaadata kollaaži positiivsetest ja negatiivsetest piltidest ning leiti, et liberaalsemad osalejad tuvastasid kiirelt positiivsed pildid ning keskendusid neile samal ajal, kui konservatiivsemad osalejad keskendusid rohkem negatiivsetele piltidele.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles