Trump võttis meelevaldselt au vähisurmade languse eest USAs

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Donald Trump.
Donald Trump. Foto: Jacquelyn Martin/AP

USA president Donald Trump võttis neljapäeval tunnustuse selle eest, et ühendriikides on viimase 26 aastaga vähisurmad märkimisväärselt langenud. Ameerika Vähiliit presidendi väiteid ei kinnita.

Trump viitas Twitteris Ameerika vähiliidu avaldatud statistikale ning andis mõista, et head uudiseid tulevad tänu praegusele valitsusele, vahendab Huffpost. Raporti järgi langes vähki surejate arv 2017. aastal, kui Trump presidendina alustas.

Üldine vähisurmade osakaal on USAs 1991-st aastast kuni 2017. aastani langenud 29 protsenti. Suurim ühekordne langus kopsuvähi surmades toimus aastatel 2016-2017, kui surmade arv langes 2,2 protsenti, selgus raportis.

Ameerika vähiliidu tegevjuht Gary Reedy ütles CNNile, et positiivsed tulemused vähisurmades ei ole kuidagi seotud Trumpi valitsusega. Reedy omistas surmade vähenemise ennetusele, nagu suitsetamise osakaalu vähenemiseks ja varasele avastamisele ning ravile. USA toidu- ja ravimiamet kinnitas 2014. ja 2015. aastal heaks mitu olulist vähiravimit.

Trumpi säutsu Twitteris taunis ka poliitik Debbie Wasserman Schultz, kelle sõnul langesid vähisurmad enne, kui Trump võimule sai. Ta lisas, et loodetavast langeb surmade arv edasi, sest kongress otsustas tagasi lükata Trumpi soovitatud uurimisfondide kärpimise ettepaneku. Eelmisel aastal proovis Trump vähendada Riikliku terviseinstituudi eelarvet viie miljardi võrra, mis oleks Riikliku vähiinstituudi eelarvet kahandanud ühe miljardi võrra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles