Perearstid teevad Haapsalus näidisprojekti raames videokonsultatsioone

Annaliis Laidre
, Teemaveebide toimetaja
Copy
Foto: Shutterstock

Haapsalu linna perearsti nimistusse kuuluvaid inimesi hakkas aasta algusest terviseameti pilootprojekti raames teenindama perearst Madis Tiigile kuuluv Terviseagentuur OÜ, kelle arstid suhtlevad patsientidega nii tavapärase vastuvõtu kui ka videokonsultatsioonide abil.

Doktor Katrin Raidla ja doktor Madis Tiik võtavad patsiente vastu kolmel päeval nädalas, kolmel päeval nädalas on aga võimalik videosilla abil konsulteerida Järva valla perearsti doktor Kadri Riivikuga. Videokonsultatsioonide puhul teeb olulise eeltöö patsiendiga pereõde, kes videosilla ajal abistab nii arsti kui ka patsienti.

Terviseameti tervishoiuteenuste osakonna juhataja Pille Saare sõnul tuleb olukorras, kus perearstid sageli ei soovi enam töötada väljaspool Tallinna ja Tartut, otsida inimestele arstiabi pakkumiseks uusi lahendusi. «Haapsalu puhul näeme kombineeritud varianti, kus pakutakse nii võimalust kohtuda perearstiga isiklikult kui vajadusel saada ka nõu kas pereõelt või videosilla kaudu arstilt,» ütles Pille Saar, kelle sõnade kohaselt võimaldab videokonsultatsiooni formaat sarnaselt tavavastuvõtuga arstil saada ülevaade nii inimese murest ja haigusloost kui kirjutada välja ka digiretsepte ning saatekirju.

Enam kui 1700 inimesega Haapsalu nimistut haldava Terviseagentuur OÜ omaniku ja Vormsi valla perearsti Madis Tiigi sõnul soovib ta Haapsalu inimestele pakkuda kvaliteetset esmatasandi arstiabi, mis on kooskõlas ka Eesti Perearstide Seltsi põhimõtetega. «Videokonsultatsioonide puhul pole tegemist millegi uue ja rabavaga, samasugune formaat on kasutusel mitmes riigis. Ka Eestis hakkame selliseid lahendusi tulevikus ilmselt üha enam kohtama,» ütles doktor Tiik.

Videokonsultatsioone kasutatakse Eestis veel Tõstamaal ja väikesaartel. Haapsalu näidisprojekti kogemustele tuginedes plaanivad terviseamet ja haigekassa välja töötada esmatasandi arstiabi pakkumise võimalikud lahendused piirkondadele, mille nimistu konkurssidel perearstid osaleda soovinud ei ole.

Eestis on kokku ligi 800 perearsti nimistut, millest umbes 280 asub Tallinnas. Enam kui neljakümnel nimistul on praegu ajutine asendaja.

Perearsti nimistule perearsti leidmiseks korraldab konkursse terviseamet. Konkurssidel saavad osaleda vaid perearsti kvalifikatsiooni omavad tervishoiutöötajad, kes valituks osutumise puhul sõlmivad esmatasandi arstiabiteenuse osutamiseks lepingu haigekassaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles