Teismeline tüdruk peab haruldase seisundi tõttu naermist vältima (1)

PM Tervis
Copy
Teismeline tüdruk kukub kokku iga kord, kui keegi teda naerma ajab.
Teismeline tüdruk kukub kokku iga kord, kui keegi teda naerma ajab. Foto: Mercury Press & Media Ltd./Mercury Press & Media Ltd.

17-aastasel Suurbritannia teismelisel on haruldane seisund, mille tõttu tekib tal naerdes katapleksia ehk nõrkushoog, mille tõttu on tüdruk sunnitud vältima naljakaid olukordi ja sõpru.

Haruldase haiguse käes kannatab Suurbritannias umbes 22 500 inimest ning nõrkushoo võib esile kutsuda tugev emotsioon, erutus, viha või üllatumine. Billie Hodgson on oma seisundi tõttu hakanud naljakate sõprade seltsis vähem aega veetma, sest ta tunneb, et sõbrad peavad end tema seltsis tagasi hoidma ega saa lõbutseda. Billie hoiab oma elavast ja rõõmsameelsest iseloomust hoolimata pigem omaette, et avalikus kohas mitte piinlikku olukorda sattuda. Samuti tuli tal seetõttu loobuda soovist saada ämmaemandaks.

Esimene hoog tekkis Billiel koolis sõpradega kõndides ning ta kukkus äkitselt põlvili ega saanud mõnda aega püsti. Esialgu oli arst talle öelnud, et inimesed võivad ikka mõnikord naermise peale pikali kukkuda. Hiljem selgus, et tegemist on seisundiga, mida ei ole võimalik ravida ning mille kontrollimiseks tuleb võtta iga päev tugevat unerohtu.

Billie sõnul kaotab ta nõrkushoo käigus oma keha ja kõnevõime üle igasuguse kontrolli, kuid on teadvusel. Ta ei suuda rääkida, küsimustele reageerida ega midagi käes hoida või liigutada. Hooga võivad kaasneda värinad ja krambid.

Katapleksia on äkiline ja ajutine lihaskontrolli kaotamine. Sellega kaasnevad sümptomid, nagu suu lahtivajumine, pea rinnale vajumine, pikalikukkumine, häiritud kõnevõime ja nägemishäired. Nõrkushoog võib kesta paar sekundit kuni mitu minutit. Mõned inimesed kogevad nõrkushooge paar korda aastas, aga mõnel esineb hoog mitu korda päevas.

Katapleksia põhjustes pole teadlased ühel nõul, kuid arvatakse, et seda põhjustab hüpokretiini ehk und reguleeriva hormooni puudus. Kui hormooni ei ole ajus piisavas koguses, võib aju ja keha vaheline ühendus ootamatult katkeda.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles