Teadlased leidsid uue teguri, mis leevendab norskamist põhjustavat unehäiret

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Norskamine võib kaduda koos üleliigse kaaluga.
Norskamine võib kaduda koos üleliigse kaaluga. Foto: Shutterstock

Tõsist ja levinud unehäiret, uneapnoed, on võimalik leevendada keele saledamaks muutmisega, leidis Pennsylvania meditsiiniülikooli uus uuring.

Keele suuruse vähendamine oli hiljutises uuringus kõige olulisem faktor uneapnoe sümptomite vähendamisel ja unekvaliteedi parandamisel, vahendab Slash Gear 

Obstruktiivne uneapnoe viitab seisundile, kus õhuvool on une jooksul ajutiselt blokeeritud ning see takistab inimesel normaalset hingamist. Kerged juhud võivad jääda diagnoosimata ja märkamata, kuid tegu võib olla ka tõsise unehäirega, mis paneb inimese öösel ärkama, tekitab peavalusid, pidevat väsimust, südameprobleeme või koekahjustusi.

Paljudel juhtudel aitab kehakaalu kaotamine uneapnoe tõsidust vähendada või selle täielikult kaotada. Kuigi erandiks on inimesed, kellel on taandunud lõualuu või suured mandlid, siis peamiselt arvatakse olevat uneapnoe tingitud kaelal olevast rasvast.

Uue uuringu kohaselt võib keele suurenemist põhjustav rasv olla uneapnoe peamine põhjus. Uuringus vaadati rasvunud inimeste ülemiste hingamisteede magnetresonantstomograafia pilte. Kui inimene kaotas kehakaalu, vähenes ka rasva osakaal keeles, millega omakorda kaasnes oluline seisundi paranemine.

Uurimismeeskond leidis, et ülekaalulistel inimestel, kellel oli obstruktiivne uneapnoe, oli ka oluliselt suurem keel ning rohkem keelerasva kui rasvunutel, kel uneapnoed ei esinenud. Lisaks leiti, et kaalukaotus pani lõualuu ja mälumislihased kokku tõmbuma, mis vähendas samuti uneapnoe tõsidust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles