Günekoloog purustab sünnijärgse abordiga seonduvad müüdid

PM Tervis
Copy
USA konservatiivide seas levivad ohtlikud abordiga seonduvad müüdid.
USA konservatiivide seas levivad ohtlikud abordiga seonduvad müüdid. Foto: Shutterstock

Mitmed konservatiivsed poliitikud, Donald Trump nende hulgas, on väitnud, et Ameerika Ühendriikides ja ka teistes riikides tehakse rutiinselt aborte üheksandal raseduskuul. Günekoloogid selgitavad, kust selline valeinfo pärineb ning miks on need väited ohtlikud.

Kümneaastase staažiga USA günekoloogi Jennifer Gunteri sõnul tehakse aborti pärast 24. rasedusnädalat juhul, kui ohus on ema või beebi elu ning muud varianti ei ole. Põhjuseks võib olla kas loote anomaalia, infektsioonid või õnnetused, mis vajavad kohest meditsiinilist sekkumist. Sellised juhtumid on võrdväärsed nurisünnitusega, mis on tulevastele vanematele äärmiselt valus ja raske kogemus. Seetõttu on poliitikute väited, et naised ja arstid oma vabast tahtest üheksandal raseduskuul beebisid surmavad, alatu ja jõhker viis valijate seas abordipiirangute õigustamise eesmärgil valeinfot levitada.

Riikliku statistika järgi on USAs vaid 1,3 protsenti abortidest tehtud pärast 24. rasedusnädalat ning 91 protsenti abortidest enne 13. nädalat. Pärast 24. rasedusnädalat ei tehta naistele komplikatsioonide korral aborti, vaid kutsutakse esile sünnitus või tehakse keisrilõige ning beebi eest kantakse hoolt inkubaatoris, kuni ta on piisavalt tugev, et päris maailmas hakkama saada. Ometi levib konservatiivide seas info, mille järgi beebi pärast keisrilõiget hukatakse, kuid arstide sõnul ei vasta see tõele. Kõige sagedasemad komplikatsioonid, mille tõttu ei ole naisel võimalik rasedust lõpuni kanda, on südamehaigused, emaka või lootekoti rebenemine või tõsisemad infektsioonid, mida ei saa lootele kahju tegemata ravida.

Üheksandal kuul tehtud abordid on väga haruldased ning seda tehakse vaid siis, kui arstid on tuvastanud tõsise looteanomaalia. Mõnikord on anomaalia tuvastamiseks vaja teha lootele magnetresonantstomograafia (MRT) või geenitest, kuid mitmed abordivastased arstid võivad soovitada naistel selliseid uuringuid teha alles raseduse hilisemas staadiumis, et naisel ei oleks valikut rasedus anomaalia korral katkestada. Enamik arste üritab siiski loote tervisliku seisundi võimalikult vara kindlaks määrata. Võib juhtuda, et loote kopsud või aju on jäänud välja arenemata, mis tähendab, et beebi ei suudaks emakast väljaspool ellu jääda ning arstidel ei ole võimalik teda päästa. Sellisel juhul kutsutakse esile sünnitus või tehakse keisrilõige ning beebi verevarustus lakkab emakast väljumisel. Sel moel lõppenud rasedused põhjustavad naistele palju kannatusi ning selliste juhtumitega kokku puutunud günekoloogide sõnul ei tohiks neid poliitikas ära kasutada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles