Tablett trenni asemel: teadlased leidsid valgu, mis imiteerib treeningu mõju

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Teadlased alles selgitavad välja, kuidas treeningu mõju imiteeriv valk inimkehas töötab.
Teadlased alles selgitavad välja, kuidas treeningu mõju imiteeriv valk inimkehas töötab. Foto: Shutterstock

Kui paljud meist loobuksid võimaluse korral trenni tegemisest, et saada sama kasu hoopis tableti seest? Kuigi see tundub ulmeline, siis just sellise lahenduse kallal töötavad USA uurijad. 

Kuigi paljud detailid on veel teadmata, siis ütlevad Michigani ülikooli teadlased, et looduslikult esinev valk Sestrin paistab nende tehtud eksperimentaalses katses imiteerivat treeningu kasu nii kärbestel kui ka hiirtel, vahendab leht Study Finds

Need tulemused võivad leida kasutust nii treeningu, meditsiini kui ka teaduse valdkonnas. Näiteks võib Sestrin aidata säilitada lihasmassi inimestel, kes ei saa treenida terviseprobleemide tõttu.

Teadlased on varem leidnud, et Sestrin koguneb lihastes treeningujärgselt. Nüüd tahtsid uurijad teada, kuidas valk on treeninguga seotud. Michigani ülikooli molekulaarse ja integreeritud füsioloogia osakonna teadlased kasutasid oma eksperimendis kärbseid. Nad disainisid kärbestele jooksuratta, kus grupp kärbseid treenis kolm nädalat. Mõned neist kärbestest olid normaalsed, teised olid aretatud nii, et nende organism ei olnud võimeline Sestrinit looma.

Kärbsed suudavad tavaliselt korraga liikuda neli kuni kuus tundi ning normaalsed kärbsed suutsid seda aega treeninguga pikendada. Ilma Sestrinita kärbsed ei paranenud treeninguga. Lisaks nägid teadlased, et kui anda normaalsetele treenimata kärbestele maksimaalne doos Sestrinit, siis kohanesid kärbsed kohe jooksurattaga ning muutusid teistest kärbestest tugevamaks. Nad olid füüsiliselt üle ka kärbestest, kes olid treeninud kolm nädalat. Märkimisväärne on see, et kärbsed, kellele anti maksimaalne Sestrini annus, ei paistnud treenimisega paremasse vormi saavat. See viitab sellele, et Sestrin üksi pani neid oma täit füüsilist potentsiaali kasutama.

Lisaks kärbestele aretasid uurijad ka grupi hiiri, kes ei suutnud Sestrinit toota. Tavaliselt peaks hiirte hingamisfunktsioon, rasvapõletus ja aeroobne võimekus treeninguga paranema, kuid ilma Sestrinita hiirtel seda ei nähtud. Uurijad pakuvad välja, et Sestrin võib neid bioloogilisi tegevusi koordineerida, lülitades erinevaid ainevahetuse toimimise radu sisse ja välja. Selline kombineeritud efekt on treeningu mõju saavutamiseks oluline.

Teine uuringu osa leidis, et lihasspetsiifiline Sestrin suutis liikumatutel lihasgruppidel atroofiat ehk lihaste kõhetumist ennetada. See juhtub näiteks siis, kui lihas pannakse kuudeks kipsi. Kuigi kõik need leiud on märkimisväärsed, siis hoiatavad uuringu autorid, et Sestrini poelettidele jõudmiseks tuleb veel väga palju tööd teha. Uurijate sõnul on üks nende peamisi eesmärke saada aru, kuidas treening paneb keha Sestrinit tootma. See on väga kriitiline tuleviku-uuringute jaoks ja võib tuua ravi inimestele, kes ei saa mingil põhjusel treenida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles