Teadlased selgitasid välja abordi mõju vaimsele tervisele

PM Tervis
Copy
Uuest uuringust selgus, mida tunnevad naised pärast aborti.
Uuest uuringust selgus, mida tunnevad naised pärast aborti. Foto: Shutterstock

Ameerika teadlased selgitasid pikaajalise uuringu käigus välja, milliseid emotsioone kogevad naised pärast raseduse katkestamist.

Uuring viidi läbi ajavahemikus 2008–2016 ning osalejatel paluti kirjeldada oma emotsioone üks nädal pärast raseduse katkestamist ning viis aastat pärast raseduse katkestamist. Neilt küsiti, kas nad kahetsesid oma otsust ning kuidas on see nende edasist elu mõjutanud.

Uuringu eesmärk oli välja selgitada, kas 27 osariigis kehtiv regulatsioon, mille järgi tuleb aborti teha soovivatel naistel enne protseduuri läbida järelemõtlemise periood, on õigustatud või mitte. Regulatsiooni pooldajate hinnangul mõjutab raseduse katkestamine naise vaimset tervist kogu tema elu.

Uuringu tulemustest selgus, et nädal pärast aborti tundis 51 protsenti naistest positiivseid emotsioone ja 17 protsenti negatiivseid emotsioone. 20 protsenti ei tundnud mingeid emotsioone. Kõige levinum emotsioon oli kergendustunne. Kolme aasta möödudes vastas 99 protsenti uuringus osalenud naistest, et abort oli nende jaoks õige otsus. Ka siis oli kõige levinumaks emotsiooniks kergendustunne.

Teadlaste hinnangul on uuringu tulemuste põhjal võimalik kinnitada, et raseduse katkestamine ei tee naiste vaimsele tervisele jäädavat kahju.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles