Robert Downey jr muutis keskkonna nimel toitumist

Lilian Laanepere
Copy
Robert Downey Jr. muutis keskkonna nimel söömisharjumusi.
Robert Downey Jr. muutis keskkonna nimel söömisharjumusi. Foto: Shutterstock

Robert Downey jr on seadnud eesmärgiks vähendada oma ökoloogilist jalajälge ning muutis seepärast toitumisharjumusi. Filmi «Dolittle» esitlusel rääkis ta ajakirjanikele, et on koos abikaasaga loobunud kanast ning eelistab kaunvilju.

Raudmehena tuntud Robert Downey jr ja tema abikaasa Susan Downey andsid 2020. aasta algul Los Angeleses filmi «Dolittle» esitlusel intervjuu, milles rääkisid ka oma toitumisharjumustest. Robert Downey jr ei tarbi oma sõnul enam kana ning eelistab lihale kaunvilju. Paar on võtnud eesmärgiks planeedi olukorda parandada.

Las Vegases toimunud konverentsil tutvustas Downey jr oma uut organisatsiooni – Footprint Coalition –, mis alustab 2020. aasta aprillis tegevust. Organisatsiooni eesmärk on tehnoloogia abiga vähendada reostust. Downey jr sõnul on robootika ja nanotehnoloogia abiga võimalik planeet kümne aastaga pea täielikult ära puhastada, kui selleks ühiselt vaeva nähakse.

Keskkonna heaolu pärast tunnevad muret teisedki kuulsused, nende seas «Jokkeri» peategelast kehastanud Joaquin Phoenix, kes on olnud taimetoitlane alates kolmandast eluaastast nii tervise, loomade heaolu kui ka keskkonna säilimise nimel. Ka tänavusel Kuldgloobuste galal pakuti jätkusuutlikkuse esiletõstmise eesmärgil vaid taimset toitu.

Mitmest teadusuuringust on selgunud, et loomsete toiduainete tarbimise piiramine vähendab oluliselt diabeedi, südamehaiguste, vähi ja dementsuse riski ning pikendab oodatavat eluiga. Näiteks on taimset toitu eelistavatel inimestel 32 protsenti väiksem tõenäosus haigestuda südamehaigustesse ning kaheksa protsenti väiksem tõenäosus haigestuda pärasoolevähki.

Inimeste toiduvalik mõjutab oluliselt keskkonda. Kariloomade pidamine tekitab  14,5 protsenti kasvuhoonegaasidest. Samuti kulub kariloomade pidamisele tohutus koguses vett. 500 grammi veiseliha tootmiseks kulub 7000 liitrit vett, kuid 500 grammi kikerherneste tootmiseks vaid 1800 liitrit vett ning 500 grammi juurviljade tootmiseks vaid 147 liitrit. Taimse valgu tootmiseks kulub 11 korda vähem energiat kui loomse valgu tootmiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles