Viis põhjust, miks peaksid iga päev pool tundi jalutama (1)

PM Tervis
Copy
Jalutamine kaitseb tervist.
Jalutamine kaitseb tervist. Foto: Shutterstock

Paljud teadusuuringud kinnitavad, et trenniga on võimalik ennetada ja leevendada haigusi ja vananemisega seotud muutusi. Teadlased reastasid viis kasutegurit, mida annab igapäevane jalutamine.

  1. Jalutamine aitab vältida rasvumisega seotud geenide aktiveerumist. Teadlased analüüsisid 12 000 inimesel 32 rasvumist põhjustavat geeni, et välja selgitada geenide mõju inimeste kehakaalule. Leiti, et neile, kes iga päev ühe tunni kiirkõndi tegid, avaldasid geenid poole vähem mõju.
  2. Exeteri ülikooli teadlased leidsid, et 15-minutiline jalutuskäik vähendab magusaisu ja stressist tingitud suurenenud söögiisu. Mida passiivsem inimene, seda suurema tõenäosusega tekib tal ebatervislike vahepalade isu. Regulaarselt jalutavatel inimestel on väiksem kehakaal ja neil on lihtsam tervislikult toituda.
  3. Regulaarne jalutamine aitab ennetada rinnavähki. Ameerika teadlased tegid kindlaks, et nädalas seitse tundi jalutavatel naistel oli 14 protsenti väiksem rinnavähirisk kui teistel. Jalutamine kaitses vähi eest isegi siis, kui osalejad olid suitsetajad, alkoholitarbijad või neil oli geneetiline eelsoodumus vähi tekkeks.
  4. Jalutamine leevendab liigesevalu ja artriidi sümptomeid. Teadlased on kindlaks teinud, et regulaarne jalutamine on tõhus viis artriiti ennetada – nädalas vähemalt 10 kilomeetrit kõndivatel inimestel on väiksem artriidirisk kui teistel. Jalutamine aitab hoida luutihedust ning kaitseb liigeseid ja tugevdab neid ümbritsevaid lihaseid.
  5. Jalutamine toetab immuunsüsteemi ja kaitseb haiguste eest. Teadusuuringust on selgunud, et inimestel, kes päevas vähemalt 20 minutit jalutasid, oli 43 protsenti vähem haigestumisi. Haigestumise korral said nad kiiremini terveks.
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles