Nahavähk rikkus aastaid solaariumit külastanud naise näo

PM Tervis
Copy
Hele laik otsmikul osutus nahavähiks.
Hele laik otsmikul osutus nahavähiks. Foto: Caters News Agency/Caters News Agency / Scanpix

38-aastasel ameeriklannal avastati pärast aastatepikkust solaariumis käimist nahavähk, mis jättis tema näole 10-sentimeetrise armi.

Kentuckyst pärit Carrie Searcy sõnul alustas ta päevitamisega 16-aastaselt ning käis pea kümme aastat järjest igal nädalal solaariumis. Naine tunnistas, et ei kasutanud kordagi kaitsekreemi ning lootis saada sama ilusa jume nagu ajakirjade kaanemodellidel.

Paari aasta eest märkas Carrie otsmikul pisikest heledamat laiku, mis aja jooksul suurenes. Naine proovis laigust vabaneda, kuid sisimas aimas, millega tegu. Arstid kinnitasid, et tegemist on basaalrakulise nahavähiga, mis vajas kiiret sekkumist. Esialgu eeldas naine laigu suuruse põhjal, et operatsioon tuleb kerge ning arm jääb väike, kuid arstid selgitasid, et vähi tegelik ulatus ei paista naha pinnal välja.

Arstid lõikasid naise näolt umbes mündi suuruse tüki, kuid vähi täielikuks eemaldamiseks tuli veel teha 10-sentimeetrine lõikehaav, mille tõttu jäi naise näole suur arm.

Nahavähk jättis naise näole suure armi.
Nahavähk jättis naise näole suure armi. Foto: Caters News Agency/Caters News Agency / Scanpix

Dermatoloogid hoiatavad, et päevitamine ja solaariumid ei ole turvalised ning iga kokkupuude UV-kiirgusega kahjustab nahka. Solaariumis käimine suurendab nahavähi riski 75 protsenti. Päevitus ehk nahatooni muutumine on juba märk sellest, et nahk on kahjustunud. Arstid soovitavad inimestel päikesega kõige enam kokkupuutuvatele piirkondadele kanda kaitsekreemi igal aastaajal ka siis, kui päikese käes viibitakse lühikest aega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles