Teadlased selgitasid välja, mis on kõige tõhusam viis terroristide üle kuulamiseks (1)

PM Tervis
Copy
Vägivald ei ole kõige tõhusam viis kinnipeetavatelt info saamiseks.
Vägivald ei ole kõige tõhusam viis kinnipeetavatelt info saamiseks. Foto: Shutterstock

Liverpooli Ülikooli teadlased selgitasid välja, et kõige tõhusam viis võimalike terroristide ja teiste kurjategijate üle kuulamiseks on inimlik ja mõistev strateegia. Leiti, et see suurendab tõenäosust, et ülekuulatavad teevad uurijatega koostööd ning kiirendab protsessi.

Motiveeriv küsitlemine on meetod, mis aitab inimestel ületada hirmud ja segased tunded ning leida motivatsiooni oma käitumise muutmiseks ning koostöö tegemiseks. Meetod jätab inimestele alles teatava autonoomsuse ning tänu sellele on kinnipeetavad rohkem valmis uurijatele infot jagama.

Praegu on võimudel kasutusel viis rahvusvaheliselt tunnustatud motiveeriva küsitlemise põhimõtet: aktsepteerimine, empaatia, sündmuste meenutamine, kohanemine ja autonoomsus. Seni pole uuritud, milline lähenemine kurjategijate ülekuulamisel kõige tulusam on, kuid Suurbritannia teadlased analüüsisid 804 salvestust ülekuulamistest ning leidsid, et inimlik lähenemine ja motiveerib küsitlemine on kõige tõhusam. Ülekuulatavate hulgas oli 75 võimalikku terroristi.

Samas leiti, et agressiivne ja alandav lähenemine vähendas oluliselt ülekuulatavatelt saadud info hulka ning tekitas ülekuulatavates trotsi ka siis, kui seda ülekuulamise alguses ei olnud. Samuti kulus sel moel küsitlemisele rohkem aega, ent kokkuvõttes saadi kinnipeetavatelt vähem infot. Teadlaste sõnul on uuringu tulemuste põhjal võimalik rakendada tõhusamaid ülekuulamismeetodeid, mis võivad pikas perspektiivis parandada rahvusvahelist julgeolekut.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles