Teadlased avastasid, kuidas stress juuksed halliks muudab

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juuste halliks minemise kiirus on enamasti päritav.
Juuste halliks minemise kiirus on enamasti päritav. Foto: Shutterstock

Teadlased avastasid põhjuse, miks stress juuksed halliks muudab ning leidsid ka ühe võimaliku viisi, kuidas seda peatada.

Hiirtega tehtud eksperimendis said naha ja juuste värvi kontrollivad tüvirakud peale intensiivset stressi kahjustada. Tumeda karvaga hiired muutusid mõne nädalaga täiesti valgeks, vahendab BBC ajakirjas Nature avaldatud uuringut. 

USA ja Brasiilia teadlaste sõnul võimaldab see nähtus tulevikus luua ravimi, mis ennetab juuste halliks minemist vanusega. Naistel ja meestel võivad juuksed halliks minna juba 30. eluaastates. Vanemate juuksevärv annab selles osas kõige enam vihjeid. Kuigi juuksekarvade pigmendi kadumine sõltub peamiselt geenidest, siis võib ka stressil oma roll olla.

Siiski ei olnud teadlased päris kindlad, kuidas stress meie juukseid mõjutab. Sao Paolo ja Harvardi ülikooli teadlased leidsid, et stressi mõju seostus melanotsüüdi tüvirakkudega, mis toodavad melaniini ja on vastutavad juuste ja naha värvi eest. Teadlased said katsetes hiirtega oma väitele ka tõestust. Nüüd teatakse kindlalt, et stress on vastutav kindla muutuse eest juustes ja nahas.

Valu vallandas hiirtel kortisooli ja adrenaliini vabanemise, mis pani nende südame kiiremini tööle ja vererõhu tõusma. See mõjutas närvisüsteemi ja tekitas tõsist stressi. See protsess kiirendas melaniini tootvate tüvirakkude ammendumist. Vaid mõne päevaga olid pigmenti tootvad tüvirakud kadunud. Kahju on aga igavene ning ilma tüvirakkudeta pigmenti toota ei saa.

Hiire kasukas muutus valust tingitud stressi järel halliks. 
Hiire kasukas muutus valust tingitud stressi järel halliks. Foto: BBC News

Teises katses leidsid uurijad, et saavad muutusi blokeerida, andes hiirtele vererõhku alandavat ravimit. Kombineerides valu tundnud hiirte geene teiste omadega, suutsid nad leida valgu, mis oli stressist tekkinud tüvirakkude kahjustumisega seotud. Kui seda valku pärsiti, ennetas ravi ka kasuka värvi muutust.

Teadlaste sõnul on hiirtel tehtud avastus vaid algus inimestele sarnase ravi võimaldamisel. Siiski annavad tulemused uuringu autori sõnul aimu, kuidas stress meie keha mõjutada võib.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles