34 aastat kestnud uuringu tulemusel selgus, kuidas eluiga 10 aasta võrra pikendada

Lilian Laanepere
Copy
Teadlased tegid kindlaks viis moodust, kuidas tervelt elatud aastaid pikendada.
Teadlased tegid kindlaks viis moodust, kuidas tervelt elatud aastaid pikendada. Foto: Shutterstock

Seni kõige pikaajalisema uuringu tulemusel on kindlaks tehtud, millise viie elustiilimuutusega on võimalik oodatavat eluiga kümne aasta võrra pikendada. Harvardi teadlaste hinnangul on suurim inimeste tervist mõjutav tegur nende enda käitumine ja valikud.

  1. Kõige rohkem mõjutas inimeste tervist toitumine. Varasematest uuringutest on selgunud, et kõige tervemad on need, kes tarbivad iga päev piisavas koguses puu- ja juurvilju, kaunvilju, pähkleid, seemneid, täisteratooteid, tervislikku valku ning väldivad punast liha, töödeldud toiduaineid nagu saiakesed, maiustused, töödeldud liha, valge riis ja pasta.
  2. Teiseks suurimaks teguriks osutus regulaarne füüsiline aktiivsus. Leiti, et päevas vähemalt 30 minutit mõõduka intensiivsusega trenni tegevatel inimestel oli oluliselt väiksem krooniliste haiguste risk. Oluline on treenida mitmekülgselt ning teha nii kardiotrenni kui ka jõutrenni, et hoida südame tervist, lihastoonust ja luutihedust.
  3. Oluline on püsida normaalkaalus ning vältida rasva kogunemist kõhu piirkonda ja siseorganite vahele.
  4. Piirata tuleks alkoholi tarbimist, sest alkohol kiirendab vananemist ning suurendab mitme kroonilise haiguse riski.
  5. Suitsetamisest tuleks eluea pikendamiseks täielikult loobuda, sest see suurendab oluliselt vähi ja südamehaiguste riski ning kiirendab vananemist.

Teadlased analüüsisid 34 aasta jagu terviseandmeid ning uuringusse kaasati üle 78 000 naise ja 44 000 mehe. Uuringust selgus, et naised, kes nendest nippidest kinni pidasid, pikendasid oma eluiga 14 aastat ning mehed 12 aastat.

Tervislike eluviisidega naistel ja meestel oli 82 protsenti väiksem südamehaigustesse suremise risk ning 65 protsenti väiksem vähki suremise riski. Samuti esines neil vähem diabeeti, liigeseprobleeme, vaimse tervise häireid ja dementsust. Teadlased rõhutasid, et toitumise muutmiseks ja trenni tegemiseks pole kunagi liiga hilja ning kasu on ka vähesest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles