Üllatav põhjus, miks ei tohiks keha pesemiseks švammi kasutada (1)

PM Tervis
Copy
Pesukäsnadesse koguneb suures koguses baktereid.
Pesukäsnadesse koguneb suures koguses baktereid. Foto: Shutterstock

Dermatoloogid soovitavad pesušvammidest ja käsnadest loobuda, sest neisse koguneb rohkesti baktereid ja surnud naharakke.

Švammid on hea viis surnud naharakkude eemaldamiseks, kuid dermatoloogide sõnul jääb suur osa kehalt eemaldatud naharakkudest ja mustusest švammi sisse ning inimesed ei puhasta švamme piisavalt. Samuti on isegi regulaarse puhastamise korral raske švammidest baktereid eemaldada. See tähendab, et regulaarselt švammiga pestes võib nahale baktereid juurde kanda.

Vannituba on niiske ja sooja õhu tõttu ideaalne koht bakterite vohamiseks ja pesukäsn, mida kasutamise järel ei pesta ega kuivatata, võib sisaldada lisaks bakteritele seeni ja hallitust. Teadlased leidsid, et bakterid kogunevad švammi mõne tunniga ning seetõttu tuleks seda pärast iga pesukorda põhjalikult puhastada.

Švammis leiduvad bakterid võivad põhjustada aknet nii näol, rinnal kui seljal ning halvemal juhul ka infektsioone ja lööbeid. Infektsioonide risk on suurem, kui švammi vahetult pärast raseerimist kasutada.

Dermatoloogid soovitavad eelistada pesuharju, sest neid on lihtsam puhastada ning need eemaldavad tõhusamalt nahalt surnud naharakud ja mustuse. Kõiki hügieenitarvikuid tuleks infektsioonide vältimiseks regulaarselt puhastada ja vajadusel välja vahetada.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles