Kuidas ära tunda sageli märkamatult tekkinud mini-insultide sümptomeid? (1)

PM Tervis
Copy
Sageli on erektsioonihäire südame-veresoonkonna haiguse varajane sümptom.
Sageli on erektsioonihäire südame-veresoonkonna haiguse varajane sümptom. Foto: Shutterstock

Eestis haigestub esmakordsesse insulti aastas rohkem kui 4000 inimest ning see arv on võrdluses teiste Euroopa riikidega kõrge. Insult võib lõppeda surmaga ning seetõttu on oluline osata ära tunda insuldi sümptomeid ning võimalikult kiiresti reageerida.

Insult on järsk aju verevarustuse vähenemine või lakkamine, mille tagajärjel ei jõua ajju hapnikku ega toitaineid ning selle tõttu võib ajutegevus osaliselt peatuda. Ilma hapnikuta võivad närvirakud saada kahjustatud või hävida vaid mõne minuti jooksul, mis tähendab, et reageerimine ja kiire abi on elulise tähtsusega.

Insuldi sümptomid on tavaliselt seletamatu tuimus või surisemine ülakehas, liikumisvõime osaline või täielik kadumine, äkiline tugev peavalu, nägemishäired, tasakaalu kaotamine või kõnevõime halvenemine.

Selliste sümptomite puhul on selge, et inimene vajab kohe arstiabi, kuid kergemad insuldid ehk mini-insuldid võivad mööduda võrdlemisi märkamatult. Seetõttu on oluline teada, millised sümptomid võivad anda märku sellest, et inimesel on tekkinud mini-insult, mille esialgne mõju ei pruugi olla tajutav. Mini-insuldi puhul jääb verevarustuseta väiksem piirkond ning seetõttu ei pruugi sümptomid olla nii tõsised, et inimene taipaks arsti poole pöörduda. Korduvad mini-insuldid võivad aga põhjustada kognitiivse võimekuse vähenemist ja ka surma.

Kõige sagedasemad sümptomid on pearinglus, peavalu, äkilised mäluprobleemid või keskendumisraskused, jäseme nõrkus või võimetus asju tõsta või käes hoida, nägemise halvenemine, värinad, tasakaaluhäired, koordinatsioonihäired, suur väsimus ja kurnatus, muutused kõnemaneeris.

Mini-insultidele järgneb sageli ka tõsine insult, mis võib lõppeda surmaga. Kuna mini-insuldi sümptomid jäävad sageli märkamata, tuleb riskigruppi kuuluvatel inimestel oma tervisele rohkem tähelepanu pöörata ja regulaarselt arsti juures käia. Kui tekib kahtlus, et peavalu või jäseme tuimus võib olla tekkinud mini-insuldi tõttu, tuleks viivitamatult arsti poole pöörduda.

Riskigruppi kuuluvad inimesed, kes suitsetavad või kellel on diabeet või südamehaigused, sest ateroskleroos ehk veresoonte lupjumine põhjustab lisaks südamehaigustele ka insulti.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles