Vaimse tervise eksperdid soovitavad inimestel iga päev muusikat kuulata

Lilian Laanepere
Copy
Muusika kuulamisel on vaimsele tervisele positiivne mõju.
Muusika kuulamisel on vaimsele tervisele positiivne mõju. Foto: Shutterstock

Suurbritannia teadlased tegid kindlaks, et iga päev muusika kuulamine parandab oluliselt inimeste vaimset tervist.

Uuringus osales 7500 inimest, kes kuulasid iga päev muusikat. Uuringu tulemustest selgus, et päevas 78 minutit muusikat kuulanud inimesed olid õnnelikumad ning neil esines vähem negatiivseid emotsioone.

Teadlased soovitavad päevas kuulata 16 minutit rahustavat muusikat, 14 minutit ergutavat muusikat, 15 minutit motiveerivat muusikat, 16 minutit kurbust leevendavat muusikat ja 17 minutit viha peletavat muusikat.

2016. aastal korraldatud uuringust leiti, et muusika kuulamine parandab meeleolu ja enesetunnet ning vähendab stressist tingitud negatiivset mõju vaimsele ja füüsilisele tervisele. Muusika kuulamine turgutab immuunsüsteemi ning parandab keha võimet võidelda viirustega. Samuti leiti, et muusika kuulamine võib parandada unekvaliteeti. 

Teadlased hoiatavad, et muusika on tugevalt seotud emotsioonidega ning halvas meeleolus vale muusika kuulamine võib negatiivset emotsiooni pikendada või võimendada. Näiteks ei soovitata ärritunud meeleolus kuulata negatiivse või agressiivse sisuga muusikat, sest see tõstab vererõhku ning võimendab negatiivset emotsiooni. Kuna viha mõjub halvasti nii vaimsele kui ka füüsilisele tervisele, tuleks selle leevendamiseks kuulata rahustavat muusikat. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles