Inimesed söövad iga nädal lusikatäie plasti (3)

Lilian Laanepere
Copy
Inimese organismi jõuab iga nädal lusikatäis plasti.
Inimese organismi jõuab iga nädal lusikatäis plasti. Foto: Shutterstock

Inimesed tarbivad iga nädal viis grammi ehk lusikatäie mikroplasti, mis jõuab organismi õhust, joogiveest ja toidust. Ühe aastaga tarbivad inimesed umbes 250 grammi ja kogu elu vältel keskmiselt 19 kilogrammi plasti.

Inimesed on nüüdseks tootnud üle kaheksa miljardi tonni plasti, millest jõuab ookeanidesse igal aasta kaheksa miljonit tonni. Plast ei hävi, vaid laguneb väiksemateks osadeks – mikroplastiks –, mis jõuab mereandide ja joogivee kaudu ka inimorganismi. Kõige väiksemad mikroplasti osakesed jõuavad vereringesse ja sealt edasi siseorganitesse. Plast imiteerib inimorganismis hormoone ning võib häirida endokriinsüsteemi tööd. See tähendab, et plast vähendab nii meestel kui naistel viljakust ning võib suurendada krooniliste haiguste riski.

Lisaks joogiveele ja toidule on teadlased leidnud mikroplast osakesi ka õhus. Näiteks tekib sünteetiliste kangaste (polüester ja nailon) tootmisel mikroplasti tolm, mida inimesed sisse hingavad. Ka autode rehvidest eraldub hõõrdumisel mikroplasti, mis jõuab inimorganismi.

Austria teadlased leidsid mitme riigi elanike seedeelundkonnast mikroplasti ning teadlaste hinnangul leidub seda üle poole maailma rahvastiku organismis. Mikroplast võib suurendada organismis põletikku ning põhjustada rakukahjustusi. Samuti on leitud, et mikroplastis leiduvad kemikaalid võivad vähendada immuunsüsteemi võimekust. 

Selleks, et vähendada organismi jõudva plasti hulka, tuleks lisaks üleüldise tarbimise vähendamisele välja vahetada plastist nõud ja hoiukarbid, joogipudelid, ühekordsed nõud, plastist mänguasjad, plastist meigitarvikud ning vältida sünteetilistest kangastest rõivaid. Samuti tuleks sorteerida prügi ning kasutada kilekottide asemel paberist või kangast korduvkasutatavaid kotte. 

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles