Ebola ja koroonaviiruste algallikas on sama (1)

PM Tervis
Copy
Koroonaviirus on nõudnud juba 132 elu.
Koroonaviirus on nõudnud juba 132 elu. Foto: China Daily/Reuters/Scanpix

Uus nakkus sarnaneb kõige rohkem madudel levivate koroonaviirustega, aga algallikaks on tõenäoliselt nende toiduks olevad nahkhiired. Ööloomad on edasi kandnud ka teisi ohtlikke haigusi, ise sümptomeid kannatamata.

Ehkki nahkhiired nakatuvad mõne meditsiinile teadaoleva ohtliku viirusega, ei tee see neid haigeks, sest inimestele kahjulikud patogeenid neid nii rängalt ei mõjuta.

2015. aastal avastas epidemioloogiaprofessor Ralph Baric Hiinas Wuhanis nahkhiiri uurides neil mitmeid uusi koroonaviiruste tüvesid.

Erinevalt rottidest ja teistest närilistest, kes võivad samuti kanda edasi mitmeid haigusi, on nahkhiirtel võimalik lennuvõime tõttu levitada nakkusi kaugemale, vahendab The Sun.

Halvasti reguleeritud elusloomade turud, kus käib ka ebaseaduslik kauplemine, pakuvad viirustele ainulaadset võimalust levida eluslooduse peremeestelt inimpopulatsiooni, teatas rahvusvaheline looduskaitse selts eelmisel nädalal.

Kuid nahkhiired ei kanna ainult koroonaviirusi. Nahkhiired on Ebola viiruse peamine «reservuaar».  See tähendab, et kuigi nahkhiired viirust kannavad ja seda levitavad, ei ole neil endal mingeid sümptomeid. Ebola puhul tabab inimest kõrge palavik, oksendamine ja kõhulahtisus. Nädala jooksul tekivad patsientidel sisemised verejooksud – nad köhivad ja oksendavad verd, mõnel veritsevad ka silmavalged.

Arvatakse, et Ebola levib inimestele loomadelt, kes omakorda saavad viiruse, kui söövad puuvilju, mille kallal on juba maiustanud nakatunud nahkhiired.

Epideemiate taga võivad olla palju otsesemad kokkupuuted.

Teadaolevalt elasid nahkhiired puuvillavabrikus, kus esinesid esimesed Ebola juhtumid 1976. aastal, ja neid on seostatud ka hilisemate haiguspuhangutega.

Nahkhiiri on seostatud ka marutaudi edasikandmisega – nelja juhtumi puhul oli nahkhiir maandunud inimese voodil ja kuuel juhul oli kantud majja lennanud isend käte vahel välja.

Eksperdid soovitavad olla ettevaatlik end päeval  ilmutavate nahkhiirte läheduses või kui nad ei ole lennuvõimelised ja päterdavad mööda maad ringi.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles