Vaata, mitme sigareti jagu suitsu hingavad mitte-suitsetajad sisse ühe päeva jooksul

PM Tervis
Copy
Suitsetamine mõjutab õhu kvaliteeti.
Suitsetamine mõjutab õhu kvaliteeti. Foto: Shutterstock

Teadlased lõid rakenduse, mille abil on võimalik kindlaks määrata, mitme sigareti jagu tubakasuitsu hingavad inimesed sisse tänaval kõndides.

Rakenduse autorid kasutavad globaalsete õhu kvaliteedi määramiste keskuste andmeid, mille abil on võimalik tuvastada eri linnade õhus sigareti suitsu osakaal. Rakenduse saab tasuta alla laadida keskkonnast Google Play või App Store. Rakenduse nimi on Sh**t! I smoke.

Rakendus kasutab nutitelefoni asukohta, et määrata kindlaks, kui palju tubakasuitsu hingab inimene sisse mingis konkreetses piirkonnas. Rakendus näitab, et Pariisis elavad inimesed hingavad päevas sisse kuue sigareti jagu tubakasuitsu ja Delhi elanikud 20 sigareti jagu suitsu.

Rakenduse andmetel hingavad eestlased iga päev sisse 0,2 sigareti jagu tubakasuitsu. See tähendab, et ühe nädala jooksul hingavad inimesed sisse 1,4 sigareti jagu suitsu ja ühe kuu jooksul pea kuue sigareti jagu suitsu.

Võrdluses suuremate linnadega ei pruugi see arv olla suur, kuid ka üks sigaret päevas suurendab meestel südamehaiguste riski 48 protsenti ja naistel 57 protsenti. Eriti ohtlik on tubakasuits rasedatele ja lastele, sest suits võib mõjutada aju ja närvisüsteemi arengut.

Sellest tulenevalt tõstatasid teadlased küsimuse, et kui mitte-suitsetajad, nende seas lapsed ja kroonilisi haiguseid põdead inimesed, ei ole langetanud teadlikku valikut oma tervist suitsetades ohtu seada, kas tuleks midagi ette võtta, et suitsetajate valik seda teha ei mõjutaks ülejäänud inimeste terivst.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles