Hambaarsti hooletuse tõttu vajasid patsiendid südamelõikust ning üks inimene suri

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Süüdi mõistetud hambakirurg eiras korduvalt sanitaarnõudeid.
Süüdi mõistetud hambakirurg eiras korduvalt sanitaarnõudeid. Foto: Shutterstock

New Jersey hambaarst kaotas viieks aastaks tegevusloa ja maksis peaaegu 300 000 dollarit trahvi, kui üks tema patsientidest suri ning 14 kannatasid tõsise südamepõletiku käes.

Hambaarst John Vecchione juures käinud 15 patsienti said bakteriaalse endokardiidi ehk südame sisekesta põletiku. Hambaravist tingitud endokardiit on üldjuhul väga haruldane, selle juhtumi puhul oli vaja 12 patsiendil südameoperatsiooni ning üks suri, vahendab CNN

Tõsise südamepõletiku ohu põhjustas Vecchione pidev infektsiooniprotokollide rikkumine. Arst eiras protokolle ka pärast mitut hoiatust. 2016. aastal esitatud kaebuse kohaselt kasutas arst kirurgiliste protseduuride ajal mittesteriilset vett ja operatsioonivahendeid ning hoiustas ja kasutas valesti nõelu. 

Mitmel patsiendil tekkisid sümptomid, nagu kõhuvalu, iiveldus ja oksendamine, mis pani neid arstiabi otsima. Infektsioonid viisid kõikidel patsientidel endokardiidini. Ilma varasema südamehaiguseta patsiendid, kes lasid endal Vecchione juures hambaid eemaldada, vajasid südameoperatsiooni. Vähemalt neli patsienti olid alla 26-aastased.

Vaid ühe hamba ebasanitaarne eemaldamine Vecchione juures tingis 54-aastase mehe surma 2013. aastal. Mehel tekkis pärast suukirurgia protseduuri palavik, öine higistamine ja kaalulangus. Haiglas näitas ultraheli südameklappide vegetatsiooni. Kuigi mehe südameklapid asendati, suri ta operatsioonijärgsesse infektsiooni, mille tingisid endokardiidi komplikatsioonid.

2013. aastal tehtud uuringus selgus, et bakteriaalne endokardiit võib tulla hambaravist, kuid väga harvadel juhtudel. Uuringus leiti haiguse sagedus olevat 1–5 juhtu 100 000 inimese kohta. Arst jäeti viieks aastaks tegevusloast ilma, otsus jõustus 2016. aastal. Talle määrati ka üheaastane katseaeg alates sellest aastast, mil tal tuleb tõestada, et ta on piisavalt pädev, et uuesti hambaravi praktiseerida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles