Teadlased kinnitavad: punase ja töödeldud liha söömine suurendab südamehaiguste riski

PM Tervis
Copy
Punane ja töödeldud liha suurendavad varajase surma riski.
Punane ja töödeldud liha suurendavad varajase surma riski. Foto: Shutterstock

Laiaulatuslikust uuringust on selgunud, et nii punase kui ka töödeldud liha söömine suurendab südamehaiguste ja enneaegse surma riski. Uuringus osales 29 682 inimest, kelle keskmine vanus oli 53,7. 

Firma Northwestern Medicine ja Cornelli Ülikooli teadlaste uuringust on selgunud, et kaks portsjonit punast liha, töödeldud liha või kanaliha nädalas suurendas südamehaiguste riski 3–7 protsenti. Kaks portsjonit punast või töödeldud liha suurendasid varajase surma riski kolm protsenti. Varasematest uuringutest on selgunud, et punase liha tarbimine suurendab ka vähi riski.

Teadlased soovitavad inimestel punase ja töödeldud liha tarbimist vähendada, sest olgugi, et riskiprotsent pole kuigi suur, tuleb arvestada, et uuringus vaadeldi vaid kahe portsjoni mõju nädalas, kuid tegelikult tarbivad inimesed punast ja töödeldud liha sagedamini.

Uuringu juhtiva teadlase Victor Zhongi sõnul on liha tarbimise vähendamine kogu maailma rahvastiku seisukohalt oluline ja tõhus viis terviseprobleemide ennetamiseks. Teadlased soovitavad liha asemel süüa rohkem pähkleid, kala ja kaunvilju, nagu oad, herned ja läätsed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles