Teadlased hoiatavad, et kui midagi ette ei võeta, kasvab vähki haigestumiste arv järgmise 20 aasta jooksul 60 protsenti

PM Tervis
Copy
Inimene saab vähi ennetamiseks ise palju ära teha.
Inimene saab vähi ennetamiseks ise palju ära teha. Foto: Shutterstock

Maailma Terviseorganisatsioon hoiatab, et hepatiidi ja HPV (inimese papilloomviirus) laialdane levik ja suitsetamine on peamised põhjused, miks vähki haigestumiste arv järgneva 20 aasta jooksul 60 protsenti suureneb.

Maailmas diagnoositi 2018. aastal 18,1 miljonit uut vähijuhtumit ning 9,6 miljonit vähisurma. Vähki haigestumise risk on suurem väiksema sissetulekuga riikides. 

Selleks, et vähi riski vähendada, tuleb loobuda suitsetamisest, vaktsineerida end hepatiidi ja HPV vastu ning toituda võimalikult tervislikult. Liigselt suhkrut ja rasva sisaldavad toidud, õlis praetud toidud, punane ja töödeldud liha ja magusad gaseeritud joogid suurendavad vähi, südamehaiguste ja diabeedi riski. 

Maailma Terviseorganisatsiooni andmetel on võimalik HPV ja hepatiidi vastu vaktsineerimisega päästa ligi seitse miljonit elu. HPV põhjustab enamiku emakakaelavähi juhtudest ja hepatiit enamiku maksavähi juhtudest. Samuti on oluline muuta tõhusamaks vähiuuringud, mis aitaksid varem tuvastada naha- ja kopsuvähki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles