Teadlased leidsid mõjuva põhjuse, miks käia regulaarselt jooksmas

PM Tervis
Copy
Jooksmine on inimestele erakordselt kasulik.
Jooksmine on inimestele erakordselt kasulik. Foto: Shutterstock

Jooksmine on trenn, mida saab teha vastavalt inimese füüsilisele võimekusele, tasuta, ning mis ei vaja erilist varustust. Teadlased tegid kindlaks, et jooksmine parandab elukvaliteeti igas vanuses ning pikendab oodatavat eluiga.

Varasematest uuringutest on selgunud, et jooksmine vähendab rasvumise ja ülekaalu riski, aitab hoida vererõhu, veresuhkru ja kolesterooli normi piires ning ennetab südamehaigusi ja vähki. Jooksmine parandab füüsilist võimekust, aju verevarustust ja seedimist.

Uuringus analüüsiti 14 varasema uuringu andmeid selle kohta, kuidas mõjutab jooksmine oodatavat eluiga. Selleks kasutati üle 230 000 osaleja andmeid, kellest kümme protsenti olid jooksjad. Osalejate tervist jälgiti 5–35 aasta vältel ning selle aja jooksul suri 25 951 uuringutes osalenud inimest.

Andmetest selgus, et jooksjatel oli 27 protsenti väiksem risk uuringu vältel surra kui neil, kes jooksmisega ei tegelnud. Jooksjatel oli 30 protsenti väiksem risk surra südamehaiguste ja 23 protsenti väiksem risk vähi tagajärjel.

Selleks, et tervist hoida, ei pea jooksma kiiresti, pikalt ega iga päev. Jooksmise positiivne mõju tervisele avaldus ka ühel korral nädalas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles