Hea teada: miks tuleb angiin alati korralikult välja ravida

PM Tervis
Copy
Korduva angiini puhul võib olla vajalik kurgumandlite eemaldamine.
Korduva angiini puhul võib olla vajalik kurgumandlite eemaldamine. Foto: Shutterstock

Haigusteperioodil sageli esinev kurgumandlite põletik ehk angiin tuleb korralikult välja ravida, et ei tekiks tõsisemat tervisekahjustust. 

Enamasti on angiin baketritest põhjustatud haigus, kuid võib olla ka viiruslik. Nende kahe vormi eristamine on oluline sellepärast, et esimesel juhul on vajalik antibiootikumravi, teisel mitte. Angiinikahtluse korral tuleb kindlasti pöörduda arsti poole, sest ravimata jätmisel võib tekkida tüsistusena südame-, neeru- või liigestekahjustus.

Äge kurgumandlite põletik angiin ehk äge tonsilliit on nakkushaigus, mida iseloomustavad tavaliselt järsk algus, kõrge palavik, väga tugev neelamisvalulikkus, peavalu ja üldine halb enesetunne. Kurku vaadates võib näha lisaks neelu punetusele ka kollakasvalget kattu kurgumandlitel. Võivad olla suurenenud ka kaela lümfisõlmed. Äge tonsilliit võib tabada igas vanuses inimest.

Nakkusoht taandub 24 tunni möödumisel antibiootikumravi alustamisest. Haigus paraneb täielikult 7-10 päeva jooksul. Kui äge tonsilliit vaatamata adekvaatsele ravile sageli kordub ja aasta jooksul on olnud 3–4 angiini, võib seda nimetada korduvaks. Korduva angiini puhul soovitatakse konsulteerida kõrva-nina-kurguarstiga. Kroonilise tonsilliidi kõige efektiivsem ravi on kurgumandlite kirurgiline eemaldamine. 

Kuidas angiin tekib? 

Inimese neelus paikneb palju lümfoidset kude, mis moodustab kogumeid, mis ümbritsevad neelu ja millel on kaitsefunktsioon. Suurimad neist on paarilised kurgumandlid, kuulmetõrve mandlid ja paaritud adenoid ehk neelumandel ja keelemandel. Ägeda tonsilliidi puhul on põletikus just kurgumandlid, mis paiknevad mõlemal pool kurgukaarte vahel. 

Allikas: Inimene.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles