Infarkt kiirteel andis 39-aastasele naisele aimu südameprobleemidest

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Naise päästis mööduja tehtud õnnestunud elustamine.
Naise päästis mööduja tehtud õnnestunud elustamine. Foto: Shutterstock

USAs elav noor naine sai ootamatult autoroolis südameinfarkti. Kuna haigusrisk ei pruugi alati ilmne olla, tuleks südamearsti sõnul kõigil oma riskifaktorid üle vaadata.

Jennifer Andrews sai südamenfarkti eelmisel kuul, sõites New Jersey kiirteel. Naine kaotas rooli taga teadvuse ning auto peatus teeäärses põõsastikus. Mööduja, kes kõike pealt nägi, elustas naist kolm korda, kuni ta süda uuesti normaalselt lööma hakkas, vahendab Today

39-aastasel Andrewsil ei olnud mingeid varasemaid südameprobleeme ning infarkt tuli talle täiesti ootamatult. Naine ei osanud terviseprobleeme oodata eriti seetõttu, et kaks nädalat tagasi oli ta läbinud igaaastase tervisekontrolli perearsti juures. Naise verenäitajad olid normaalsed, ta tegi regulaarselt trenni ning elas madala stressitasemega elu. Kahe lapse emal olid vaid mõned riskifaktorid. Ta suitsetas mõned sigaretid päevas, oli ülekaaluline ning tal esines peres südamehaigusi. Naise isa suri südameprobleemide tõttu 50. eluaastates. Siiski ei tulnud Andrews'il pähe, et ta peaks oma südame pärast muret tundma.

Neli päeva pärast õnnetust haiglas üles ärgates, sai Andrews teada, et üks tema südamearteritest oli 100-protsendiliselt ummistunud ning talle tuli teha südame sondeerimise operatsioon. Naise sõnul tuli tol päeval haiglas ärkamine talle täieliku üllatusena ning kui ta poleks tundnud valu, mida tegi hingamisaparaadi toru, poleks ta suutnud seda uskuda.

Naine ei suutnud uskuda, et ärkas haiglavoodis.
Naine ei suutnud uskuda, et ärkas haiglavoodis. Foto: Today

Minnesota Mayo kliiniku kardioloog Sharonne Hayes sõnas, et inimesed võivad küll kõik õigesti teha, kuid südameprobleemid kimbutavad neid siiski. Risk tõuseb vanusega ning hiljutine uuring leidis, et südameinfarktide risk tõuseb vanuses 35–54. Hayes uurib spontaanset südamearteri rebenemist, mis mõjutab sageli naisi, kellel on vähe südameinfarkti riskifaktoreid. Näiteks ka kerge suitsetamine, nagu kolm kuni neli sigaretti päevas, on arvestatav südamehaiguste riskifaktor.

Hayes soovitab panna tähele enda võimalikke riskifaktoreid ja tegelda nendega, mida saab kontrollida.

Südamehaiguste riskifaktorid on:

kõrge vererõhk,

ebatervislik kolesteroolitase,

diabeet,

liigne kehakaal,

suitsetamine,

südamehaiguste esinemine peres.

Siiski võivad südameinfarkti ootamatult saada ka need, kes igati oma tervise eest hoolt kannavad. Et suuremat kahju vältida, tuleks teada ohumärke ning osata neid ka teistel näha. Valu rinnus on esimene murettekitav sümptom mõlema soo puhul. Naised võivad kogeda aga sageli ka valu kaelas, lõuas, kurgus, kõhus, või ülaseljas.

Ka Andrews tundis mõned nädalad enne südameinfarkti valu ülaseljas. Siiski ütles ta, et see oli tema puhul tavaline ning ravis seda kiropraktiku juures.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles