Epidemioloog: peame gripi tulekuks valmis olema

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuulo Kutsar.
Kuulo Kutsar. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Terviseameti epidemioloogianõunik Kuulo Kutsar ütles, et ehkki praegu Euroopas gripiviirust veel ei ringle ja Eestis pole ühtki juhtumit avastatud, on vaid aja küsimus, millal see siia jõuab.


Terviseameti iganädalaste ülevaadete kohaselt on Eestis haigestumus ülemiste hingamisteede haigustesse esialgu madal, aga ega see vist pruugi nii jääda?

Sügishooaeg on olnud jah rahulik. Oleme registreerinud vaid mittegripi päritolu ülemiste hingamisteede viirusi nagu paragripi-, adeno- ja respiratoorsed viirused. Meie gripiseire süsteem töötab, aga ühtegi gripiviirust seni tuvastatud ei ole. Samas on perearstid ise iga nädal diagnoosinud grippi 7-11 korral. Kuna aga laboratoorset kinnitust pole, siis ei saa seda ka tõepäraseks lugeda.

Kas on mingeid tunnuseid, mille järgi inimene ise saaks endal grippi kahtlustada?

Ühtegi sellist erilist haigustunnust, mis ütleks, et tegu on gripiga, välja tuua ei saa. Kui ülemiste hingamisteede haigus on raskema kuluga ja kõrge palavikuga, siis võib grippi kahtlustada küll.

Miks me seda grippi üldse kartma peame, kui palju on see tavalisest haigestumisest ohtlikum?

Me ei tea kunagi, kui ohtlik parasjagu ringlev gripiviirus võib olla. Inimene ei saa ka kindel olla, kui tugev on tema immuunsüsteem ja kui hästi see teda haiguse vastu kaitseb. Viimased aastad on näidanud, et näiteks laste ja ka vanemate inimeste immuunsustase on oluliselt langenud. Sellistel inimestel võib kõige tavalisem gripiviirus organismi nõrgestada ja tõsiseid tüsistusi põhjustada. Tulemuseks võib olla mõni bakteriaalne nakkus või kopsupõletik. Gripiviiruse ründe tagajärjel võivad ägeneda ka kõik kroonilised hädad, nagu näiteks diabeet, südame-, kopsu-, maksa- ja neeruhaigused. Võib tekkida väga tõsiseid ja eluohtlikke tüsistusi. Eriti on ohustatud rasedad naised.

Maailmas on vist gripiviirused juba liikvel. Mis meid ähvardab?

Kagu-Aasias ringleb endiselt linnugripiviirus H5N1, USAs ja Põhja-Ameerikas tervikuna on tuvastatud kaks uut gripiviirust. Üks neist on H3N2 ja teine H1N1 gripiviirus, mille mõlema koostises on pandeemilise gripiviiruse geen ja see teeb murelikuks. Need ei ole küll veel epideemiliseks muutunud, kuid eeldus selleks on olemas. Kuna inimesed reisivad palju, siis võivad need viirused väga lihtsalt ja täiesti ootamatult ka meieni jõuda.

Kuidas me selleks valmis saame olla?

Olemaoleva gripivaktsiini koostisse kuulub inaktiveeritud pandeemiline gripiviirus, mis tähendab, et see toimib pandeemilise gripiviiruse geeni vastu. Nii et vaktsineerimine on väga-väga soovitav. Mina lasksin ennast vaktsineerida 9 euro eest ja soovitan seda ka kõigile oma lähedastele ja tuttavatele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles