Kas kanaliha on tervisele kahjulik?

PM Tervis
Copy
Kana ei pruugi olla tervislik toit.
Kana ei pruugi olla tervislik toit. Foto: Shutterstock

Varasematest uuringutest on selgunud, et punase ja töödeldud liha söömine suurendab südamehaiguste ja vähi riski, kuid uuest uuringust on selgunud, et ka kanaliha võib olla kahjulik.

Uuest Cornelli Ülikooli teadlaste uuringust on selgunud, et kaks korda nädalas kana söövatel inimestel on suurem südamehaiguste risk. Kala söömine riski ei suurendanud ning teadlased soovitavad nii punase liha kui ka kanaliha asemel süüa rohkem kala, kaunvilju ja pähkleid.

Uuringus osales pea 30 000 inimest ning uuriti, kuidas mõjutab liha tarbimine oodatavat eluiga ja erinevate haiguste riski. Leiti, et töödeldud liha söömine suurendas südamehaiguste riski seitse protsenti ning töödeldud liha söömine suurendas varajase surma riski kolm protsenti. Kaks korda nädalas kanaliha tarbimine suurendas südamehaiguste riski kolm kuni seitse protsenti.

Riski on võimalik vähendada, kui eemaldada kanalihalt nahk, eelistada ahjus küpsetatud või keedetud kana ning vältida õlis praetud kana. Samuti tuleks tarbida iga toidukorraga piisavas koguses juurvilju ja kiudaineid, mis vähendavad nii südamehaiguste kui ka vähi riski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles