Miks on just neis piirkondades kõige rohkem 100-aastaseid?

PM Tervis
Copy
Kõige rohkem mõjutab inimese eluiga ja tervelt elatud aastaid elustiil.
Kõige rohkem mõjutab inimese eluiga ja tervelt elatud aastaid elustiil. Foto: Shutterstock

Euroopas, Lõuna-Ameerikas, Aasias ja Ameerika Ühendriikides on n-ö sinised tsoonid, kus inimesed elavad sageli rohkem kui 100-aastaseks. Teadlased on teinud kindlaks, millised elustiilinäitajad ühendavad siniste tsoonide rahvaid ning mis võib olla nende pika ea saladus.

Uuringus osalesid antropoloogid, demograafid, epidemioloogid ja meditsiinieksperdid, kes reisisid eri piirkondades, et selgitada välja pika eluea saladus. Piirkonnad valiti selle järgi, kus elab kõige suurem protsent üle 100-aastaseid inimesi rahvaarvu kohta. Teadlased määrasid ametlikeks sinise tsooni piirkondadeks Ikaria, Okinawa, Sardiinia, Loma Linda ja Costa Rica.

Sinistes tsoonides elavad rahvad on märksa tervemad kui ülejäänud maailma rahvad – neil esineb harvem selliseid kroonilisi haigusi, nagu vähk, südamehaigused, diabeet ja dementsus, ning teadlaste sõnul põhjustab seda peamiselt toitumine.

1. Ikaria saart Kreekas on nimetatud saareks, kus inimesed «unustavad surra». Mitmed ulatuslikud teadusuuringud on näidanud, et Vahemere dieet pikendab eluiga, vähendab ülekaalu, kaitseb aju vananemise eest ja ennetab kroonilisi haigusi, nagu vähk ja südamehaigused.

Vähem haigusi esineb sealsel rahval tänu sellele, et saarel süüakse enamjaolt kaunvilju, rohkelt maitsetaimi, tsitruselisi, värskeid puu- ja juurvilju, mett, kitsepiima, kartuleid ning väikses koguses kala. Tavapärasest Kreeka toidust eristab saart see, et saare elanikud ei söö eriti lambaliha.

2. Jaapanile kuuluvat Okinawa saarestikku nimetatakse Jaapani Hawaiiks ning seal elab maailma ühe kõige pikema elueaga rahvas. Kui Ameerika Ühendriikides elab iga teine inimene 10 000st 100-aastaseks, siis Okinawa saarestikus elab iga seitsmes inimene 10 000st 100-aastaseks.  

Okinawa rahvas sööb suures koguses puuvilju, tofut, küüslauku, rohelist teed, vetikaid, kurkumit, maguskartulit, pruuni riisi ja shiitake seeni. Okinawa rahval on teiste rahvastega võrreldes oluliselt väiksem südamehaiguste ja mitme vähi tüübi (eriti eesnäärme-, munasarja-, emakakaela-, rinna-, ja kõhunäärmevähi) risk.

3. Sardiinina on eriline selle poolest, et saarel on naiste ja meeste oodatava eluea vahe väiksem kui mujal maailmas. Sardiinias süüakse rohkelt häid oomega-3 rasvhappeid sisaldavaid toite, nagu kala, oliiviõli, pähklid, ja kitsepiimast valmistatud juustu. Samuti süüakse saarel rohkelt teravilju, kaunvilju, puu- ja juurvilju, mis kaitsevad organismi vananemise eest.

4. Loma Linda asub California osariigis ning selle piirkonna elanike pikaealisuse saladus peitub selles, et piirkonna toitumist on mõjutanud Seitsmenda Päeva Adventistide elustiil ja kombed. Nimelt väldivad adventistid suitsetamist, alkoholi ja panevad rohkem rõhku füüsilisele aktiivsusele ning tervislikule toitumisele. Teadusuuringutest on selgunud, et traditsioonilist toitumist järgivad adventistid elavad kümme aastat üle riigi keskmise oodatava eluea.

Adventistid toituvad enamjaolt taimselt ning tänu sellele on neil Ameerika Ühendriikides kõige madalam südamehaiguste risk ja kõige vähem ülekaalu ning rasvumist. Nende toitmine koosneb suuremas osas täisteratoodetest, pähklitest, kalast, puu- ja juurviljadest ja kaunviljadest. Adventistid väldivad töödeldud toite ja lisatud suhkrut ning eelistavad looduslikke suhkru allikaid nagu datlid ja puuviljad.

5. Nicoya piirkond Costa Rical on tuntud maitsvate ja tervislike toitude poolest ning piirkonna elanikud on normaalkaalus, kogevad vähem stressi ja on füüsiliselt aktiivsemad. Nicoya on eriline ka selle poolest, et sealsed mehed on tervemad kui mujal piirkondades.

Kolm piirkonna kõige olulisemat toiduainet on oad, mais ja kabatšokk. Teised armastatud toiduained on maguskartul, koriander, papaiad, virsikud ja banaanid. Need toidud sisaldavad suures koguses kiudaineid ja antioksüdante, mis kaitsevad organismi rakukahjustuste eest ja aitavad ennetada mitmeid kroonilisi haigusi.

Nendes tsoonides elavad rahvad väärtustavad lisaks tervislikule toidule ka tähendusrikkaid inimsuhteid – pereliikmed ja lähedased sõbrad on püha ning piirkonna elanikud panustavad aktiivselt heade suhete säilimisse. Samuti pannakse rõhku stressi maandamisele ja looduses liikumisele ning teadlased on kindlaks teinud, et nende piirkondade inimesed on füüsiliselt aktiivsemad ka väga kõrges eas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles